Аутомобилски лего уносан посао

Тања Милаковић
Аутомобилски лего уносан посао

Берлин - С обзиром на то да су у неким земљама увозне царине за аутомобиле веома високе, произвођачи су се досјетили како томе да доскоче, па прије извоза аутомобил раставе и тек у земљи увозници га поново саставе.

Камион за камионом стиже и пролази кроз улазна врата логистичког центра предузећа “Бремер Лагерхаусгезелшафт” (BLG). Буде и до 300 возила на дан.

Портир који контролише теретни лист објашњава возачима, који се не сналазе најбоље на терену великом 240.000 квадратних метара, како да дођу до мјеста за истовар. А пред рампом већ чека нови камион.

- Та су возила натоварена искључиво дијеловима за аутомобиле: пресвлакама за сједишта, хаубама, вијцима, шасијама, фаровима... Више од хиљаду појединих дијелова чини један аутомобил - објашњава Матијас Клавитер. Он је у предузећу “Бремер Лагерхаусгезелшафт” 12 година запослен као економиста, а у међувремену је постао водитељ његовог логистичког центра.

Ту “Дајмлер АГ” пакује дијелове возила како би они потом у иностранству могли да буду састављени у коначни производ. Улазећи у једну халу Клавитер објашњава:

- Из погона у Синделфингену и Бремену долазе нам дијелови за каросерије “Мерцедесових” аутомобила.

Голе, нелакиране шасије “мерцедеса Ц класе” послагане су у великим пакетима, једна иза друге, у посебним држачима и међусобно изоловане меканим материјалом да би се спријечило да дође до огреботина или других оштећења. Ове шасије путују у Индонезију. Уз њих ће у једном контејнеру бити запаковане и 24 моторне хаубе. У сљедећих неколико дана дијелови ће у контејнерима бити натоварени на један брод у луци Бремерхавен и за отприлике шест до осам седмица биће распаковани и монтирани у једном постројењу у индијском граду Пунеу, преноси “Дојче веле”.

Матијас Клавитер пролази поред гомиле сандука наслаганих један на другога. У њима су црни омоти за приручнике о возилима - адреса на коју ће они бити послати је у Тајланду. На пакетима пише CKD. То је енглеска скраћеница за completley knocked down, у преводу - потпуно размонтирани аутомобил.

- У неким земљама су, и то није никаква тајна, увозне царине за готова возила веома високе. Ту се, наравно, исплати увозити уз помоћ CKD стратегије доставе - каже Клавитер.

Увозне царине за готова возила у неким земљама износе и до 300 одсто. За увезене дијелове вриједе много ниже царине. Зато се, у сваком случају, исплати нешто већи логистички напор који улажу у халама “Бремер Лагерхаусгезелшафта”. Уз то, цијена рада у земљама у којима се аутомобили састављају нижа је него у Њeмачкој.

Клавитер прича да BLG дјелује од 1990. године.

- Наше искуство показује да увијек постоји један дио који је и даље њемачки, а уз то, користимо и развојно знање наших клијената - каже  Клавитер, који је увјерен да ће његово предузеће и у будућности имати доста посла.

BLG у свом логистичком центру запошљава 900 радника. Између 20 и 30 одсто су тзв. “посуђени радници”. Ради се у двије до три смјене. Годишње кроз логистички центар у Бремену прођу комплетни дијелови за 20.000 аутомобила. Тамо се још једном провјере због могућих оштећења, припреме се за дуги прекоморски транспорт, пакују у контејнере и шаљу на пут - у Индију, Египат, Вијетнам, Тајланд, Малезију, Индонезију.

- Тачно је прописано гдје роба у пакету мора да буде позиционирана - каже Клавитер. Поред њега једна радница пакује пресвлаке за сједишта за Е класу које ће бити упућене у Египат. На подлактицу једне руке причврстила је апарат који је повезан са скенером који је, попут прстена, овила око кажипрста. Њиме провјерава компјутерске кодове. На монитору њеног апарата појављује се упутство за сљедећи корак у радном процесу.

Седмично 800 контејнера

За “Дајмлер АГ” сваке седмице BLG пакује 800 контејнера, а до 99 одсто тог терета на бродове буде утоварено у Бремерхавену. Од најмањег вијка до моторне хаубе, све мора у тачно одређеном термину да буде допремљено у постројење за монтажу у иностранству.

- Само у изузетним случајевима, кад достављач није на вријеме доставио робу, дијелови се шаљу авиопревозом - каже Клавитер. Хале у којима радници BLG-а пакују аутомобилске дијелове су огромне - простиру се на 110.000 квадратних метара, виљушкари тамо непрестано возе од једне дивовске полице до друге. На једној страни леже лакирани блатобрани, тамо су наслагане празне дрвене палете и други материјал за паковање. У блиској будућности, у неком граду на другом крају свијета, ти дијелови биће монтирани у ново возило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана