Ауто-отпад на дну језера: Годинама бацали аутомобиле у акумулацију

ГС
Foto: Scottish Water

Јавно предузеће "Шкотске воде" уклонило је олупине девет аутомобила које су несавесни власници годинама бацали у језеро Ренфрушир.

Призор са фотографије свакако не би изненадио становнике Србије. Стари аутомобили завршавају у шумама, ријекама и језерима, а природа трпи. Међутим, ова вијест долази из Велике Британије, односно Шкотске.

Јавно предузеће "Шкотске воде" уклонило је олупине девет аутомобила које су несавјесни власници годинама бацали у језеро Ренфрушир.

Зарђала возила откривена су у близини бране Лоуер Глен, у оквиру локалног парка, након што је ниво воде опао током сушног раздобља. Пронађене аутомобиле – укључујући Vauxhall Carlton, Nissan Prairie i Fiat Uno – одвукла је, опрала и прегледала локална полиција, а постављена је нова капија на улазу парка како би се спријечило илегално одлагање отпада у будућности.

Тим за уклањање на челу са шкотским предузећем за воду укључивао је рониоце и стручњаке за природну средину који су радили са Шкотском агенцијом за заштиту околине (СЕПА), полицијом Шкотске и фондацијом Aurshire Rivers. Ниво воде у акумулацији постепено је снижаван како би се омогућило спашавање рибе из језера.

Идентификовано је свих девет пронађених аутомобила: Vauxhall Carlton из 1984, Rover 827 из 1988, Citroen AX из 1995, Ford Mondeo  из 1994, Citroen XM  из 1989, Nissan Prairie  из 1988, Vauxhall  из 1987. године и Fiat Uno  те Peugeot  505 из 1987.

Овом приликом није саопштено да ли су идентификовани и неодговорни власници, ни да ли ће они бити судски гоњени, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана