Ауто Мусолинијеве дјевојке продат за 2,1 милион $

Борис Ђурић
Ауто Мусолинијеве дјевојке продат за 2,1 милион $

Вашингтон - Један од ријетких спортских аутомобила који су имали трага у историји, али и били дио ње, "алфа ромео 6Ц 2500 берлинета", поклон италијанског диктатора Бенита Мусолинија његовој дјевојци Клари Петачи, недавно је продат за 2,1 милион долара.

"Берлинету" са двоја врата и великим блатобранима, из 1939. године, Мусолини је даровао својој дјевојци, не слутећи да ће се баш у њој возити посљедњи пут.

На крају рата, током хаотичних дана 1945. године Петачи и њен брат Марчело ускочили су у "алфу" и искористивши њених 110 коњских снага, одјурили на сјевер, да би се састали са Мусолинијем у близини језера Комо.

Њихов циљ је био да траже азил у Швајцарској. Мусолини и његова дјевојка кренули су 27. априла 1945. године према свом одредишту, али у близини града Донго наишли су на заустављени конвој возила, који је укључивао њемачку противваздушну јединицу.

Возила су била заустављена на пункту италијанских партизана и када је дошао на ред преглед црвене "алфе" партизани су препознали фашистичког вођу и његову дјевојку. Брзо су их извукли из аутомобила и по кратком поступку убили, а затим објесили за ноге на оближњој бензинској станици.

Иако је прича са Мусолинијем била завршена, за "алфу" је тада почео нови живот. Нове италијанске власти су аутомобил пребациле у сјеверну луку Ливорно, гдје ју је купио амерички војни официр Чарлс Петит. Он је користио возило до 1949. године, када га је превезао кући у државу Њујорк и тамо га возио док није пукла осовина.

"Берлинета" је годинама лежала у Петитовом амбару, да би његова породица 1970. године дала оглас у локалним новинама да продаје возило.

Рекламу су примијетили ученици из средње школе града Мохока и показали је њиховом наставнику Рону Кеноу, великом заљубљенику у аутомобиле. Кено је био одушевљен, не само изгледом возила већ и његовом везом са дешавањима у Другом свјетском рату и купио га је за само 300 долара.

Наставник је ступио у везу са историчаром Мусолинија, који га је повезао са Францом Споглером, бившим нацистом који је возио Клару и Бенита у "алфи" неколико посљедњих година рата. Кено и Споглер су размијенили неколико писама да би у задњем писму Кено добио довољно детаља да закључи да је у посједу изузетно вриједног аутомобила.

Споглер је касније долетио у САД да би се срео са срећним власником и видио возило. Он му је такође указао на њемачки алат који је даван војницима да би могли поправити италијанска возила уколико се покваре.

Све је то потврдило јединствени статус "берлинете 6Ц" и од тада је њена слава почела да расте. Крајем седамдесетих година возило је продато заљубљенику у олдтајмере из Конектиката, да би завршило у колекцији хотела "Палас" у Лас Вегасу.

Новог власника возило је добило 1999. године, а он је уложио пола милиона евра да га рестаурира.

- Нови власник није штедио у обнављању возила. Користио је старе фотографије и оригиналне фабричке нацрте, а мотор је у потпуности реновирао у Италији. Скоро 85 одсто оригиналне шасије је очувао и чак је доводио Карла Андерлонија, сина дизајнера који је дизајнирао шасију - каже експерт за олдтајмере Питер Волман. На крају је "алфа ромео" Мусолинија и његове дјевојке Кларе Петачи продата у Паризу за 2,1 милион долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана