Аустријска војска обучила два пса за откривање вируса корона

Срна
Foto: Профимедиа

БЕЧ - Аустријска војска успјешно је обучила два пса да нањуше вирус корона, саопштила је данас војска, што је још један доказ у низу да се пси могу користити за идентификовање носилаца вируса.

Испитивања широм свијета од Тајланда до Велике Британије открила су да пси могу да користе своје чуло мириса за откривање вируса корона са високим степеном тачности, што сугерише да би се могли редовно користити као додатна безбједност на великим догађајима и граничним прелазима.

Аеродроми у Финској су прошле године почели да распоређују псе за провјеру путника у вези са инфекцијом вируса корона.

Аустријске власти су сада потпуно обучиле белгијског овчара и ротвајлера да открију мирис вируса корона након што су оњушили више од 3.000 узорака, укључујући кориштене маске за лице, са стопом успјешности "високо изнад 80 одсто", рекла је министар одбране Аустрије Клаудија Танер.

"Одавно знамо да наши службени пси могу да нањуше разне материјале... Али оно што смо овде постигли је нешто веома посебно", изјавила је она на конференцији за новинаре.

Пуковник Ото Копич, шеф војног центра за обуку паса, рекао је на конференцији за новинаре да је псу са претходним искуством у трагању за неким материјалима потребно око двије седмице да би могао да утврди који узорци садрже вирус, као и још три мјесеца да би се потпуно обучио.

Аустрија нема посебне планове за распоређивање паса обучених да откривају вирус корона, али ће помоћи у тој обуци у другим земљама, рекла је Танерова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана