Аустралија: Комарци и опосуми могу да преносе болест која "једе месо"

Танјуг
Foto: Илустрација

ХЈУСТОН- Комарци у појединим деловима Аустралије могу да пренесу опасну бактерију која "једе месо" (Mycobacterium ulcerans), односно изазива "Бурули чир", који уколико се не лијечи може да унакази месо или изазове трајне ожиљке и изобличење коже.

Ту болест могу да добију и да пренесу на људе и опосуми, а према мишљењу научника комарци који на неки начин ступају у интеракцију са зараженим опосумама, могу лако да преносе болест на људе, пише Сајенс њуз.

Истраживања комараца у југоисточној Аустралији показала су да се мали број инсеката недавно хранио опосумима и људима, а молекуларни микробиолог Тимоти Стинир  рекао је да су генетске анализе су такође откриле да су бактерије Mycobacterium ulcerans из комараца, опосума и људи идентичне.

Mycobacterium ulcerans је микроб који споро расте и може да прође од два до девет мјесеци прије него што људи развију симптоме "болести једења меса".

У свом истраживању, Стинир и колеге обухватили су више од 72.000 комараца са полуоства Морнингтон, дијела југоисточног Мелбурна гдје се болест налази.

Када је тим тестирао око 18.000 јединки на бактерију, скоро све које су биле позитивне припадале су једној врсти комараца Аедес нотосцриптус.

Од 13 комараца те врсте два су сисала крв и опсума и људи, што је, наводи се, мали број обзиром на то да се у Аустралији сваке године пријави само око 200 до 300 случајева Бурули чира.

Прошле године Свјетској здравственој организацији пријављено је око 2.100 случајева Бурули чира у 11 земаља.

Тим је такође открио преклапање између подручја у којима бораве заражени комарци, гдје истраживачи проналазе измет опосума контаминиран бактеријама и гдје постоје дијагностфиковани случајеви Бурули чира код људи.

Међутим још увијек је нејасно како тачно комарци могу да пренесу бактерију са животиње на особу. претпостављ се да се комарац, који се хранио зараженим опосумима могао да пренесе бактерију на наредну жртву.

Пренос те болести разликује се у Аустралији и западној Африци гдје је такође евидентирана та болест и гдје водене бубе убризгавају бактерију у кожу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана