Ауреа - беба са изабраним здравим генима

Срна
Ауреа - беба са изабраним здравим генима

ЊУЈОРК - У САД је почела ера генетски изабраних беба, односно рађања дјеце из вјештачке оплодње којој су родитељи унапријед омогућили да живе дуже без озбиљних обољења.

Дјевојчица Ауреа је плод генетског скенирања, односно била је најбоље оцијењени ембрион из "колекције" поступка вјештачке оплодње, који су њени родитељи изабрали како би јој пружили најбољу прилику за дуг живот без болести. Са 18 мјесеци Ауреа је радознала као и свако друго дијете.

Воли путер од кикирикија, мобилне телефоне или играчке које изгледају као телефони. Ауреа још не зна да је рођење било посебно јер је прва беба ПГТ-П на свијету, што значи да је статистички мање вјероватно да ће развити генетску болест или поремећај током живота, насупрот свих осталих. ПГТ-П је скраћеница за предимплантационо генетско тестирање полигенских поремећаја, које се спроводи заједно са вјештачком оплодњом и омогућава будућим родитељима да изаберу који ће ембрион узети.

Родитељи су добили генетске профиле пет могућих ембриона, а Ауреин је био најјачи кандидат, јер је имао најмање препознатљивих генетских мутација које би могле узроковати болести. "Била је то једноставна дилема.

Ако можете учинити нешто добро за своје дијете, ви то учините", објашњавају Ауреини родитељи одлуку да буду први који ће изабрати здраве гене за своју дјецу. Сви родитељи страхују да ће своје штетне гене пренијети на дијете.

Гени могу узроковати развој свих врста болести: дијабетеса, болести срца, рака и многих других, преноси научни портал "Вајред". Ауреин отац Рафал је неуролог и занимају га пионирске технологије, а себе назива "технооптимистом". Чак је потписао да му мозак буде подвргнут криогеном замрзавању кад умре, у увјерењу да ће једног дана оживјети нетакнутих мисли и духа.

У његовим очима, генетски преглед ембриона није ништа необично или чак посебно, већ једноставно природни сљедећи корак који људи морају предузети. "За 10 година ова врста полигеног тестирања биће потпуно нормална.

Људи ће то чинити као нешто што се подразумијева", сматра Рафал. Заинтересовани могу да прегледају своје ембриионе путем "Геномик предикшна", прве од неколико биотехнолошких фирми у САД које су отвориле услуге генетског прегледа будућим родитељима.

Узимајући узорке ДНК из ћелија ембриона заједно са генетским секвенцама оба родитеља, аналитичари могу саставити скуп маркера из којих могу конструисати потпуну генетску слику. Све то ефикасно убрзава развојни процес ембриона како би се створила пројекција нивоа здравља дјетета рођеног са тим генима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана