Атлантски савјет: Експерти до 2033. очекују распад Русије, нову јаку пандемију

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Русија какву познајемо можда неће постојати до 2023. показало је истраживање Атлантског савјета (Atlantic Council) у којем је учествовало 167 глобалних експерата који су дали мишљење како би геополитика, друштвени и политички покрети али и ситуација на другим пољима, могли да изгледају у наредних 10 година.

"Свијет би у наредној деценији могао да се суочи са великом економском кризом, попут оне из 2008. и 2009. године и пандемијом исте јачине и удара као и ковид", закључак је већине стручњака, наводи Атлантски савет, у извјештају који је добио Тан југ.

Извјештај указује и на то да ће у предстојећим годинама више земаља посегнути за набавком и производњом нуклеарног наоружања, на првом мјесту Иран и Саудијска Арабија, а потом и Јужна Кореја и Јапан.

Позитивна вијест је што већина тих стручњака, 58 одсто,  сматра да нуклеарно оружје неће бити употребљено, 14 одсто их се прибојава да би то могла да уради Русија, 10 одсто Сјеверна Кореја. Три одсто експерата сматра да би то могле да учине САД, односно Пакистан иили Израел.

"Истраживање је показало да 40 одсто стручњака предвиђа да ће Русија какву познајемо да доживи распад до 2033. године 'због револуције, грађанског рата, политичког распада или неког другог разлога'. Њих 21 одсто сматра да ће Русија до 2033. бити 'пропала држава'", наводи се у истраживању Атлантског савјета које је показало и да осам одсто стручњака сматра да би распад могле да доживе и САД, шест одсто очекује да би то могла да буде Кина, а један одсто Индија.

На питање која би од 10 земаља, понуђених у истраживању, могла да се у наредној декади подведе под појам пропале земље, а то сада није, познаваоци глобалних прилика на прво мјесто стављају Русију, на друго Авганистан, а на треће и четврто Пакистан и Венецуелу.

Истраживање је показало и могућност да је више земаља спремно да набави нуклеарно оружје у наредних 10 година.  

Војна офанзива Кине на Тајван могућа је или је скоро реална за око 70 одсто тих експерата.

Више од 61 одсто их сматра да ипак у наредном периоду неће или не би требало да дође до директног сукоба Русије и НАТО-а.

Супротно процјенама Међународне агенције за енергију, анкетирани стручњаци сматрају да је мало вјероватно да ће планета достићи врхунац емисије стаклене баште.

Демократија ће на глобалном нову, како наводе, у наредном десетогодишњем периоду бити изложена бројним опасностима и биће системски угрожавана.

"Демократије очекује тешка деценија. Суочаваће се са аутократама и популистичко-националистичким покретима који ће вјероватно добити одређену снагу, док ће друштвене мреже све више дјеловати као антидемократска снага", наведено је у истраживању.

САД ће у наредној деценији бити свјетска војна сила - сматра 71 одсто стручњака, 54 одсто их мисли да ће они бити доминантни на пољу технолошких иновација.

Трећина вјерује да ће САД владати на пољу дипломатије, 31 одсто да ће америчка економија бити најјача на свијету, док их 17 одсто мисли да Сједињене Државе неће имати глобално преимућство ни у једној сфери.

Земље ће се, на глобалном плану, највише ујединити у борби против климатских промјена и у борби за очување људског здравља.

Сматрају да ниједна нова земља у наредних 10 година неће постати стална чланица УН, иако њих четвртина највише вјерује да би то могла бити Индија.

Око 10 одсто их сматра да би то могао бити Јапан, или Бразил, седам Њемачка, Нигерија и Јужноафричка Република.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана