Aстронаути са свемирске станице слетили на “другачију планету”

Тањуг
Aстронаути са свемирске станице слетили на “другачију планету”

АСТАНА - Астронаути Насе Ендру Морган и Џесика Меир и руски асронаут Олег Скрипочка вратили су се данас са Међународне свемирске станице на Земљу, након више од 200 дана у свемиру и затекли потпуно другачију планету, коју су напустило давно прије пандемије вируса корона.

Они ће због мјера против ширења вируса корона имати и необичан и исцрпљујући пут до куће из казахстанске степе, где су се успјешно спустили, преноси Ројтерс.

Умјесто да их спасилачки тим пребаци до најближег аеродрома, троје астронаута чија је капсула по плану слетила недалеко од града Џезкагана, због блокаде у казахстанским провинцијама мораће да путују до лансирне станице Бајконур, коју Русија изнајмљује од Казахстана, изјавио је Вјачеслав Рогожњиков, директор руске Федералне медицинско-биолошке агенције.

Одатле ће се возити 300 километара до града Кзилорда, где ће се укрцати у Насин авион, а тај пут додаће сате њиховом боравку у свемиру који је трајао 205 дана.

Како наводи ББЦ, спасиоци су били у строгом карантину и верује се да су тестирани на  вирус корона прије него што су кренули да извуку астроонауте из капсуле.

У серији постова на Твитеру Наса је објавила фотографије на којима се види спуштање свемирске летелице Сојуз.

ББЦ подсјећа на ријечи Џесике Меир, која је у недавном видео позиву описала како Земља захваћена пандемијом изгледа из свемира.

“Прилично је надреално гледати како се одвија на Земљи испод нас. Одавде Земља изгледа једнако запањујуће као и обично, тако да је тешко повјеровати у све промјене које су се десиле откад смо отишли”, рекла је Меир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана