Асанж се жени у затвору "Белмарш"

srna
Foto: agencije

ЛОНДОН - Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж ожениће се дугогодишњом партнерком Стелом Морис у затвору "Белмарш" на југоистоку Лондона, изјавили су данас званични свједоци вјенчања и затворски чувари.

Церемонија, којој ће присуствовати четири госта, биће одржана током периода када су дозвољене посјете затвору.

Вјенчаницу Морисове и килт ДЖулијана Асанжа креирала је британски дизајнер Вивијен Вествуд која је претходно учествовала у кампањи против Асанжове депортације у САД.

Врховни суд Велике Британије одбио је 14. марта да оснивачу "Викиликса" одобри жалбу на одлуку о екстрадицији у САД, гдје ће се суочити са оптужбама за шпијунажу.

Суд је саопштио да је жалба одбијена јер није изнесена "аргументована тачка закона".

Асанж у протеклих неколико година покушава да избјегне судски процес у САД према низу оптужби повезаних са објавом великог броја повјерљивих докумената прије више од 10 година на страници "Викиликс".

Асанжов тим одбране још може да случај изнесе пред Европски суд правде.

Педесетогодишњи Асанж налази се у затвору са максималним обезбјеђењем "Белмарш" од 2019. године, када је ухапшен због кршења кауције током одвојеног судског спора.

Он је прије тога седам година провео у Амбасади Еквадора у Лондону како би избјегао изручење Шведској, гдје се суочавао са оптужбама за силовање и сексуални напад.

Шведска је у новембру 2019. године одбацила истрагу о сексуалном нападу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана