Археолози у страху да отворе гробницу првог кинеског цара и то са разлогом

Г.С.
Археолози у страху да отворе гробницу првог кинеског цара и то са разлогом

Археолози имају страх да отворе гробницу Чин Ши Хуанга, првог кинеског цара који је сахрањен прије 2 200 година. Гробницу Чин Шу Хуанга, који је владао од 221. п.н.е. до 210. п.н.е, чува војска војника и коња од теракоте. Откриће су пронашли фармери још 1974. године у кинеској провинцији Шаанџи.

Док су археолози истраживали то подручје, никада нису отворили саму гробницу, и то с добрим разлогом, пише indy100.com.

Не само да археолози вјерују да ће изазвати штету, већ постоје и гласине о смртоносним минама које би могле да усмрте знатижељне уљезе.

Записи кинеског историчара Симе Чиана 100 година након смрти Чин Шу Хуанга тврде да су „саграђене палате и сликовити торњеви за стотину службеника, а гробница је била испуњена ријетким артефактима и раскошним благом".

Још је записао слиједеће: „Занатлијама је наређено да израде самостреле и стреле припремљене за пуцање у свакога ко уђе у гробницу. Меркур је коришћен за симулацију стотину ријека, Јангце и Жуте ријеке, и великог мора, и подешен да тече механички."

Чак и ако су ти наводни самострели пропали хиљадама година касније, још увијек постоје страхови да ће течна жива процурити кроз пукотине.

„Поприлично реактивна жива можда продире кроз пукотине, које су се током времена појавиле у структури, а наше истраживање подупире древне хроничке записе о гробници, за коју се вјерује да никада није отворена/опљачкана", наводи један документ из 2020.

Науници су се наводно поигравали идејом о употреби неинвазивних техника за отварање гробнице, међутим, оне још нису заживјеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана