Археолози у Норвешкој пронашли најстарији рунски запис на свијету

Срна
Foto: Принтскрин

КОПЕНХАГЕН- Археолози у Норвешкој саопштили су данас да су пронашли рунски запис за који тврде да је најстарији на свијету и да је вјероватно стар и до 2000 година.

Равни квадратни камен од браон пешчара има на себи исклесане "жврљотине", што је можда најранији примјер ријечи забиљежених у Скандинавији, саопштио је Музеј историје културе у Ослу и додао да је овај примјерак један од најстаријих записа у рунама и најстарији рунски камен на свијету који се може датирати, преноси АП.

"Ово откриће нам даје увид о употреби руна у раном гвозденом добу. Ово је можда један од првих покушаја употребе руна у Норвешкој и Скандинавији на камену", рекла је професорка Универзитета у Ослу, Кристен Зилмер.

Раније су откривене руне на другим предметима, али не и на камену, а најстарији рунски запис пронађен у Данској налази се на чешљу од кости.

Рунски камен је откривен у јесен 2021. године током ископавања гроба у Тирифјорду, у близини Осла, у региону који је познат по монументалним археолошким налазиштима, а предмети у који су пронађени поред руна указују на то да су руне вјероватно биле уписане између 1. и 250. године.

Камен са исклесаним рунама биће изложен мјесец дана у Музеју историје културе, који има највећу колекцију историјских артефаката у Норвешкој из периода од каменог од модерног доба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана