Археолози у 'благу' из мора пронашли прстен са једном од најранијих представа Христа VIDEO

national geographic
Foto: printscreen

Испитујући остатке два потопљена брода, стручњаци су пронашли новчиће, сребрно и златно прстење, ријетко драго камење, статуете и друге артефакте.

Археолози из Израелске управе за антиквитете раде на обали Цезареје, мјесту гдје су у античко доба створени први центри хришћанства и појавиле су се прве заједнице. У том дијелу су се често дешавали бродоломи, а докази о тим догађајима сада су дошли у руке научницима.

Један од бродова потонуо је у римском периоду, други у мамелучком периоду (прије око 1700 и 600 година). Њихови терети и фрагменти разбијених трупова били су разбацани на дубини од око 4 метра.

Научници сматрају да су бродови највјероватније били усидрени, али да ипак нису могли да издрже олују.

Списак откривеног блага обухвата стотине сребрних и бронзаних римских новчића из средине 3. вијека нове ере, као и доста сребрног новца из мамелучког периода. Међу пронађеним статуетама је слика орла, који симболизује римску власт, као и фигурица римског глумца са маском комедије. Ту су и бројна бронзана звона која су коришћена да се отјерају зли духови. Практичнији предмети укључују мастионице, грнчарске посуде и дијелове трупа брода. Чак је пронађено и велико гвоздено сидро сломљено на комаде, што указује на јачину олује.

 Море је сачувало и неке од личних ствари оних који нису стигли до луке. Ово је, посебно, прелијеп црвени драгуљ за поставку прстена; на њему је урезана Давидова харфа. Још један изузетан и риједак налаз је осмоугаони златни прстен са зеленим драгим каменом, на коме је уклесан лик младог пастира, обученог у тунику и који на раменима носи јагње.

Ово је такозвани “Добри пастир”: један од најранијих и најстаријих симбола коришћених у хришћанству за означавање Исуса. Он је представљен као саосјећајни и милостиви пастир за цијело човјечанство. Прстен, као и новчићи са истог брода, који датира из средине 3. вијека.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана