Археолози пронашли пршљен дјетета стар 1,5 милиона година VIDEO

Тајмс оф Израел
Foto: printscreen

Група археолога из Израела и Сједињених Америчких Држава је пронашла пршљен дјетета које је прије 1,5 милиона година живјело на подручју Јорданске долине.

Ријеч је о дјетету старости између шест и 12 година, а пршљен се налазио у доњем дијелу кичме.

Истраживањем је утврђено да је дијете било изузетно високо, попут одрасле особе, међутим, његова висина била је попут висине већине других хоминида с подручја источне Африке.

Лист "Тајмс оф Израел" пише да је то најстарији доказ о постојању човјека на том подручју, односно други најстарији доказ изван Африке. Пронађена кост даје увид о миграцијама различитих врста хоминида из Африке.

На основу открића фосилних остатака и ДНК доказа могуће је пратити еволуцију човјека шест милиона година уназад.

Хоминиди су примати, директни преци анатомски модерног човјека или су уско сродни анатомски модерном човјеку. Анатомски модеран човјек се уочава у фосилним остацима од прије 200.000 до 300.000 година.

Постоје докази да су поједине архаичне врсте људи пре два милиона година почеле да напуштају Африку. Први њихови остаци пронађени су на подручју Кавказа, у Грузији, и стари су 1,8 милиона година.

Археолози су на локалитету названом Дманиси пронашли и алат који су користили. Истраживачи напомињу да се још дискутује о томе да ли је споменуто исељавање из Африке било у једном или више таласа. Посљедња открића сугеришу да се то десило у више таласа, пише "Тајмс оф Израел".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана