Археолошко благо у срцу Кембриџа

Г.С.
Археолошко благо у срцу Кембриџа

Некропола из раног средњег вијека пронађена је испод здања студентског дома на Универзитету у Кембриџу, а ово археолошко откриће проглашено је једним од најзначајнијих још од 19. вијека.

На локацији доскорашњег студентског дома, који је недавно срушен како би се саградиле модерније зграде за полазнике чувеног енглеског универзитета, археолози су пронашли право благо, пренио је "Обзервер", седмично издање "Гардијана" назвавши га открићем вијека.

Археолози су на локацији испод доскорашњег студентског дома, иначе саграђеног тридесетих година прошлог вијека, открили више од 60 гробних мјеста. У тим гробницама било је похрањено преко 200 вриједних предмета од бронзе, глине и стакла из периода од 400. до 650. године нове ере, међу којима су и накит, мачеви и грнчарија.

Каролин Гудсон, која изучава рани средњи вијек на колеџу "Кинг" у Лондону, навела је да  су остаци које су пронашли заиста добро очувани предмети те да алкалне соли, које су типичне за то подручје, нису уништиле кости.

- Већ знамо да Кембриџ није био потпуно напуштен. Међутим, сада видимо више и боље те имамо јаснију представу о периоду након досељавања Римљана – навела је она и додала да се сматра да су становници Кембриџшира спој људи из ране римске популације и каснијих досељеника Британаца с остатка континента.

- Нису више живјели као Римљани. Јели су и облачили су се другачије и другачије су обрађивали земљу. У том периоду, мијењали су начин живота - наводи Гудсонова.

Поједини дијелови истраживања доводе у питање емотивну повезаност људи који су тада живјели и начин сахрањивања, с обзиром на то да су начини сахрањивања у различитим гробницама били другачији.

- Уочили смо да је сахрањивање и смјештање тијела било посебно значајно, али је другачије у односу на друге просторе постримског свијета. То указује на другачији однос према свијету и другачију космологију - казала је она и додала да се нада да ће ускоро моћи да објелодане још значајних резултата истраживања овог подручја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана