Апартхејд окончан, неједнакост остала

Aгенције
Апартхејд окончан, неједнакост остала

Јоханесбург - Иако је од збацивања режима апартхејда прошло двадесет година, расне и класне неједнакости у Јужној Африци још постоје, што најбоље показује чињеница да бјелци зарађују шест пута више од црнаца.

Резултати најновијег пописа показују да је остало још много да се уради да би се смањио јаз између богатих и сиромашних.

Предсједник Јужне Африке Џејкоб Зума рекао је да су, упркос напретку оствареном од 1994. године, црнци, који чине већину становништва, и даље најсиромашнији и суочавају се с проблемима незапослености и неједнакости.

- Много тога треба урадити да би још више побољшали животе наших становника, посебно када су у питању велике неједнакости које и даље постоје између богатих и сиромашних - рекао је Зума.

Предсједник Јужне Африке је додао да влада мора да паметно искористи информације до којих се дошло пописом за планирање унапређења основних услова живота и смањења сиромаштва, незапослености и неједнакости.

Попис становништва за 2011. годину, који је објављен у уторак, показује, с друге стране, да приступ чистој води, струји и комуналним службама има дупло већи број грађана него прије скоро 20 година.

Иако се просјечна висина примања удвостручила у протеклој деценији, резултати пописа показују да је просјечан годишњи приход домаћинства црначког дијела становништва у 2011. години био 7.500 долара, а бјелаца 45.600 долара.

Број становника Јужне Африке се за десет година повећао за седам милиона, на 51,8 милиона људи. Према резултатима пописа, у Јужној Африци живи више од 41 милион црнаца, 4,62 милиона обојених, 4,59 милиона бјелаца и 1,3 милиона Индијаца и Азијата.

То је први пут од 1994. године, од када су спроведена три пописа, да је број оних који су се изјаснили као обојени, термин који влада користи за мјешовиту расу, већи него број људи који су се изјаснили као бјелци.

Вода и канализација

Око 8,2 милиона домаћинстава има тоалете повезане са канализационим системом, али и даље више од 700.000 кућа уопште нема тоалет, а скоро 1,3 милиона домаћинстава, углавном црнаца, нема приступ водоводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана