Анализа ДНК показала подударање костура руских царева

Срна
Foto: Илустрација

МОСКВА- Руска православна црква завршила је истрагу о аутентичности посмртних остатака чланова руске царске породице Романових, које су убили бољшевички револуционари 1918. године. Након неколико деценија препирања у вези са аутентичношћу посмртних остатака, Црква је спровела нову шестогодишњу истрагу, чије ће резултате објавити касније ове године.

Црква је у четвртак, 3. фебруара, објавила извјештај комисије формиране 2015. године, која је спровела нову истрагу о идентитету пронађених тијела, а у тексту се наводи да је анализа показала поклапање једног костура, за који се вјерује да је цар Николај Други, и ДНК узорака са остатака његовог оца, Александра Трећег.

"Наука не стоји у мјесту. Током три деценије од прве стручне анализе, појавиле су се нове могућности и методе научног истраживања. На промјер, дошло је до великих помака у генетици, који су омогућили научницима да са сигурношћу говоре о стварима које су раније биле само хипотезе", наводи се у извјештају истраживања.

Комисија је закључила да је вјероватноћа очинства упоређених остатака 99,9999988 одсто, преноси "Раша тудеј".

У извјештају се наводи да је нова истрага спроведена уз већу транспарентност него претходне анализе, те да отвореност истраге омогућује да Црква и јавност имају повјерења у њене резултате.

Као додатак истраживању, у извјештају су наведени детаљни историјски подаци о томе гдје, како и када је убијена царска породица и шта се десило са њиховим тијелима.

Црква ће у мају одлучити да ли ће званично признати да се ради о посмртним остацима Романових.

Посмртни остаци већине чланова убијене царске породице пронађени су 1979. године, али Совјетски Савез није признао њихово постојање све до 1989. године.

Током сљедеће деценије, научници су установили да се заиста ради о тијелима чланова царске породице. Међутим, иако су сахрањени 1998. године, Руска православна црква одбила је да званично призна да се ради о Романовим, због недовољних резултата истраге.

Осим тога, Црква је блокирала сахрану још два тијела која су пронађена 2007. године, за која научници тврде да су двоје дјеце Романових чији су посмртни остаци недостајали у већој гробници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана