Аналитичари: Нобелову награду за мир ове године би могли да добију активисти

Танјуг
Foto: Агенције

СТОКХОЛМ- Украјински предсједник Володимир Зеленски и руски опозиционар Алексеј Наваљни су међу фаворитима за овогодишњу Нобелову награду за мир, али аналитичари сматрају да би активисти за права жена, старосједелачког становништва и заштиту животне средине такође могли да буду потенцијални лауреати.

Како преноси Ројтерс, иако је Зеленски главни кандидат, мало је вјероватно да ће украјински предсједник као ратни лидер бити добитник награде за мир.

Истовремено, шансе Наваљног су умањене јер је руски опозиционар награду добио и прошле и претпрошле године.

У међувремену, директор Института за истраживање мира у Ослу Хенрик Урдал рекао је да би Комитет могао да одлучи да ове године награди допринос активиста миру.

Он је навео да би награда за Илхама Тохтија или неког другог активисту у Кини ставила у фокус, како је навео, "све ауторитарнију владавину Пекинга".

Урдал је као потенцијалног добитника истакао и Иранку Наргес Мохамади, која се бори за права жена и против смртне казне, а тренутно се налази у затвору.

Међу могућим активистима добитницима Нобелове награде за мир је и Махбубај Серај из Авганистана која, упркос забрани владајуćих талибана, наставља да води кампању за права дјевојчица на образовање и друга права жена и не планира да напусти Кабул.

"Мислим да би можда највјероватнији кандидати били браниоци људских права", рекао је Урдал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана