Анадир је најскупљи град у Русији

ГС
Foto: Илустрација

Најскупље мјесто за живот у Русији није Москва, него град Анадир на далеком истоку.

Анадир је једна од најизолованијих заједница у Русији и уједно је наскупље мјесто за живот у овој земљи, саопћила је руска агенција за статистику Росстат у свом годишњем извјештају.

Анадир је главни град Чукотског аутономног округа и налази се унутар Арктичког круга, а представља веома важну луку у Беринговом мореузу, морском пролазу који одваја Русију од америчке државе Аљаске за само 83 километра. Због изолације и недостатка цестовног транспорта, путовања у град и изван њега се углавном ослањају на авионски саобраћај. Директан лет до Москве траје дуже од осам сати.

Росстатови подаци базирани на цијенама 264 врсте потрошачких добара и услуга говоре да је Анадир 57 посто скупљи у односу на национални просјек. Иза Анадира, који је наисточнији руски град, налазе заједнице у Камачатском крају и Јакутији, двије такођер далекоисточне регије.

Мјерења су осмишљена како би омогућила влади да процијени трошкове живота у одређеним градовима у поређењу с Русијом у цјелини. Због тога се не узимају у обзир приходи, него је фокус на цијени робе и услуга. У складу с високим трошковима живота, Чукотка има и много већу просјечну плату, 2,2 пута већу од националног просјека.

Статистика је показала да су најниже цијене робе и услуга у Назрану, највећем граду републике Ингушетије у Сјеверном Кавказу. Ингушетија је такођер регија с највећом стопом незапослености у земљи која износи 31,6 посто и далеко је већа од националног просјека од 5,9 посто.

Раније ове године је московски Финансијски Универзитет прогласио Москву најбољим руским градом за живот испред Санкт Петербурга, Грозног, Манитогорска и Владимира. У разматрање су узети трошкови живота, просјечна примања, друштвени проблеми, квалитет комуналних услуга и ниво образовања, преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана