Ана Монтес - највећи шпијун у историји САД

Тања Милаковић
Ана Монтес - највећи шпијун у историји САД

Некада високорангирани обавјештајни аналитичар САД, Ана Монтес више од десет година борави у женском затвору са највећим мјерама безбједности у земљи.

Међу њеним комшиницама су и жена која је удавила трудницу да би јој узела бебу, једна дугогодишња медицинска сестра која је убила четворо пацијената прекомјерним дозама адреналина и Линет Фром, сљедбеница Чарлса Менсона, која је покушала да убије предсједника Форда.

Ана Монтес је запањила обавјештајну заједницу дрским чином издаје. Током дана била је високорангирани службеник безбједносно-обавјештајне агенције, а ноћу је била на располагању Фиделу Кастру, слушала шифроване поруке путем краткоталасног радио-пријемника, у препуним ресторанима просљеђивала шифроване фајлове посредницима и са периком и лажним пасошем непримијећена ишла на Кубу.

Монтесова је 17 година стрпљиво и методично шпијунирала. Прослиједила је толико тајни о својим колегама и о напредним платформама за прислушкивање које су Американци тајно инсталисали на Куби, да је обавјештајни стручњаци сматрају једним од најштетнијих шпијуна савремене историје САД.

Међутим, Монтесова, која сада има 56 година, није издала само нацију и колеге. Издала је и своју породицу. Ана Монтес је студирала на Универзитету у Вирџинији, а по завршетку факултета пријавила се за мјесто службеника у Министарству правде, оставивши по страни политичка убјеђења - ипак, посао је посао.

Убрзо је напредовала и, послије провјере FBI-ја, добила је дозволу за приступ најосјетљивијим документима. Њени политички ставови били су све тврђи - мрзила је политику Роналда Регана према Латинској Америци.

Кубанска обавјештајна служба регрутовала је 1984. Како је навела CIA, Монтесова је изманипулисана да повјерује да је Куби очајнички потребна њена помоћ "играјући на њену нарцисоидност".

Ана Монтес је тајно посјетила Кубу 1985. и, како јој је сугерисано, почела је да се пријављује за послове који су јој омогућавали приступ повјерљивим информацијама. Запослила се у Одбрамбеној обавјештајној агенцији (DIA), главном одјељењу Пентагона за иностране војно-обавјештајне податке.

Током идућих 16 година Ана је напредовала и унутар DIA и у Хавани. Постала је главни аналитичар за Ел Салвадор и Никарагву, а касније и главни војно-политички аналитичар за Кубу. У круговима DIA добила је надимак Краљица Кубе.

Унутар DIA постигла је оно што Кубанцима није било ни у најлуђим сновима. Подносила је извјештаје о војним способностима Кубе Савјету за националну безбједност, а помагала је и у изради контроверзног извјештаја Пентагона у коме се наводи да Куба има "ограничен капацитет" да науди САД. И таман када је требало да напредује до престижног мјеста сарадника Савјета за националну безбједност, гдје би имала приступ још драгоцјенијим подацима, умијешао се службеник DIA Скот Кермајкл који посљедњих 25 година открива шпијуне за DIA.

У септембру 2000. добио је информацију да FBI двије године безуспјешно покушава да открије некога из владе ко шпијунира за Кубу. Знали су само да тај неко има приступ америчким обавјештајним подацима о Куби и да са Хаваном комуницира користећи лаптоп "тошиба".

- Знао сам. Заиста сам знао да је она - испричао је. Послије девет седмица Кермајкловог указивања на доказе, датуме и коинциденције, против Монтесове је отворена истрага. Пратили су је и снимали сумњиве разговоре.

Баш кад се случај FBI-ја захуктавао, Монтесова се заљубила. Почела је да излази са осам година млађим Роџером Корнеретом, високим безбједносним званичником који је био на челу кубанског обавјештајног програма за Саутком.

Упркос обавјештајном потенцијалу њеног момка, истражитељи сматрају да су Анине емоције према њему биле стварне. Маштала је о стварању породице и напуштању шпијунске каријере. Међутим, шпијунске агенције не функционишу тако.

Ана Монтес данас борави у Федералном медицинском центру "Карсвел" у Форт Ворту, затворској јединици резервисаној за најопасније жене преступнике у којој је смјештено 20 затвореница. Могла је бити оптужена за велеиздају и добити смртну казну, али је признала да је крива за шпијунажу, у замјену за 25 година затвора.

Маска

Ана је била бистро дијете и марљива ученица. За школски годишњак у средњој школи навела је да су јој омиљене ствари "чоколадни кекс... љето, плаже и провод са забавним људима". Међутим, кичаста сентименталност била је маска за све веће емоционално удаљавање, снажан осјећај супериорности и тешку породичну тајну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана