Американцима од 11. априла родно неутрална категорија у пасошу

ГС
Foto: ilustracija

Американцима ће почев од 11. априла бити дозвољено да изаберу ознаку "X" за пол у својим захтјевима за издавање пасоша, саопштио је данас Стејт департмент.

Таква објава је дошла у тренутку када Бајденова администрација обељежава "Дан видљивости трансродних особа", усред настојања појединих држава да у фокус ставе трансродне људе, преноси агенција Ројтерс.

"Почев од 11. априла, грађани САД ће моћи да изаберу ознаку X за пол у својој пријави за пасош САД, а ова опција ће постати доступна и за друге облике документације следеће године", изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

"Сваки Американац заслужује слободу да буде свој. Али превише трансродних Американаца се и даље суочава са системским препрекама, дискриминацијом и актима насиља", саопштила је Бела кућа.

Стејт департмент је у јуну прошле године саопштио да грађани САД могу да изаберу свој пол на пријавама без подношења медицинске документације.

У октобру прошле године је издат први америцки пасош са ознаком рода "X", осмишљен тако да родно небинарним и интерсексуалним људима да ознаку која није ни "мушки" ни "женски" пол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана