Американац преминуо током успона на Монт Евересту

ГС
Американац преминуо током успона на Монт Евересту

Амерички пењач је преминуо током успона на Монт Евересту, саопштили су организатори експедиције.

Ријеч је о Џонау Сугарману , који је преминуо у Кампу 2 након што му је позлило. Он је био дио експедиције коју је организовала организација из Вашингтона под називом International Mountain Guides (ИМГ), док је Бејл Адвентуре био задужен за локалну логистику.

Тијело преминулог Американца налази се у Кампу 2 гдје је смјештен остатак тима.

Овај случај је услиједио након што је Непал издао рекордне 463 дозволе за пењаче 26. априла за овогодишње прољетне експедиције на Монт Еверест.

Након Сугарманове смрти се огласила и Амбасада САД-а.

"Можемо потврдити да је преминуо док се пењао на Монт Еверест у понедјељак 1. маја. Суосјећамо се с његовом породицом и пријатељима", наводи се у саопштењу.

Прољеће је најпопуларније годишње доба за успон на Монт Еверест јер већина пењача стиже до врха у мају. Постоји кратак период, обично средином маја, када су температуре веће, а нема ни вјетрова на висинама.

Пењачи, чланови особља и водичи проводе готово двије седмице пењући се до кампа, који се налази на висини од 5.200 метара. Повољнији увјети су привукли рекордан број пењача ове године, а планинари су забринути због опасне "гужве" на врху.

У Непалу се налази осам од десет највиших планина свијета, тако да је планинарење значајан извор прихода упркос ризицима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана