Америка има план за случај да Ким умре?

Танјуг
Америка има план за случај да Ким умре?

ЊУЈОРК - Америчка влада има опсежан план за ванредну ситуацији у случају смрти сјевернојкорејског лидера Ким Џонг Уна, очекујући хумантирану кризу масовних размјера у земљи.

Извори Фокс њуза разговарали су о тим плановима услед контрадикторних извјештаја о здрављу лидера Сјеверне Кореје Ким Џонг Уна. Они и позивају на опрез поводом ових извештаја, који тврде да се Ким суочава са смртном опасношћу након кардиоваскуларне процедуре.

Мада је и даље непознаница шта је права истина о његовом здравственом стању, америчка влада направила је опсежне планове у случају да Кима више не буде, рекао је извор Фокс њуза, који наводи да је извор високопозиционирани обавјештајац.

Званичник је рекао да је вјероватна велика хуманитарна криза у Сјеверној Кореји, у којој би се милиони људи суочили са гладовањем и масовним егзодусом у Кину, преноси Б92.

Обавештајни извори рекли су да би велики део плана био ослањање на Кину да иступи и помогне у контролисању ситуације на севернокорејском тлу.

Дјелимично због близине Кине, а другим делом због логистичког изазова који би имала САД у обезбеђивању хуманитарне помоћи. Извори из Бијеле куће рекли су да прате извештаје о Кимовом стању али да и даље нема потврде о његовом стању. Разговори између Трампа и Кима о нуклеарном програму дуго су већ у застоју. Један извор рекао је да током посљедњег самита, они који су били у близини Кима примијетили су да тешко дише за своје године.

Амерички предсједник Доналд Трамп пожелео је сјевернокорејском лидеру Ким Џонг Уну добро здравље.

Он је то рекао на конференцији за новинаре, када су га новинари упитали шта мисли о томе да Киму наводно није добро и да је оперисан, преноси Фокс њуз.

"Појавили су се ти извештаји, али ми не знамо. Имам веома добре односе са њим. Могу само да кажем да му желим да оздрави, јер ако је у стању у каквом медији кажу да јесте, то је веома озбиљно стање. Желим му и много среће", рекао је Трамп.

Трамп је додао и да нико није потврдио те медијске написе и да је први ЦНН објавио ту вијест. "Када ЦНН објави нешто, не полажем велике наде у то", рекао је Трамп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана