Амерички носач авиона који се сударио са совјетском подморницом продан за мање од једног долара

ГС
Foto: Принтскрин

Амерички носач авиона USS Kitty Hawk некада је био симбол америчке војне моћи, користио се у борбама од Вијетнама до Персијског залива, "преживио" је судар са совјетском подморницом, а сада је продан за мање од једног долара.

Славни дани носача авиона USS Kitty Hawk су одавно завршени, а сада је кренуо на своје посљедње путовање из Вашингтона у Тексас гдје ће бити изрезан и продат у отпад.

Компанија International Shipbreaking Limited из Brownsvillea у Тексасу је купила брод прошле године за мање од једног долара, дуг је 319 и широк 77 метара, што значи да је превелик како би прошао кроз Панамски канал, тако да ће у наредним мјесецима пловити јужноамеричком обалом и проћи кроз Мексички залив на путу до своје коначне дестинације.

Носач авиона је поринут 1960. године, а Америчкој морнарици јеј служио готово 50 година прије него је "пензионисан" 2009. године. USS Kitty Hawk је посљедњи амерички носач авиона који је користио нафту, а након њега су стигли нуклеарни бродови из класе Нимитз.

USS Kitty Hawk се у марту 1984. године сударио са совјетском подморницом К-314 која је остала без погона те је одвучена у совјетску луку Владивосток. Носач авиона је самостално наставио своје путовање с "ратним плијеном", шарафом подморнице који је остао у његовом трупу, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана