Амерички милијардер поклонио читаву компанију за борбу против климатских промjена

ГС
Foto: Патагонија

Оснивач и власник једног од највећих брендова спортске обуће Ивон Шунар одлучио је да пренесе власништво своје компаније „Патагонија“ на добротворни труст, који ће њоме управљати и сав профит користити за борбу против климатских промjена.

Шунар, који је своју страст према планинарењу претворио у један од најуспjешнијих спртских брендова на свијету, поклонио је читаву компанију јединственом трусту.

„Од сада, Земља је наш највећи дионичар. Сав профит ће бити намијењен нашој мисији да спасимо планету“, наводе из компаније.

Осамдесеттрогодишњи милијардер радио је заједно са супругом и њихово двоје дјеце заједно са тимовима адвоката тако да створе правни оквир да „Патагонија" настави да функционише као профитна компанија, чија ће зарада онда бити коришћена за заштиту околине.

„Уколико имамо икакве шансе да спасимо планету у наредних 50 година, биће потребно да сви урадимо све што можемо са ресурсима који су нам на располагању. Ово је још један начин на којим можемо да допринесемо“, истакао је Шунар.

Породица Шунар донирала је два одсто свих акција и сва права одлучивања трусту, који ће надгледати пословање компаније и успуњавање њене мисије и вриједности.

Осталих 98 одсто деоница пребачено је непрофитној организацији "Holdfast Collective", која ће користити сваки долар прихода да се бори против пољедица глобалног загревања, заштиту околине и биодиверзитета и подршку локалним заједницама, преноси РТС.

Сваке године, новац који „Патагонија“ заради након реинвестирања у посао, непрофитна организација дистрибуираће даље у циљу заштите природе.

Посебан пословни аранжман осмишљен је да би се избјегла продаја компаније или нуђење њених акција на берзи, што би могло да доведе до промјене власништва и промјене у вриједностима којима се води.

„Истини за вољу, није било добрих постојећих опција. Зато смо створили нашу посебну“, закључују из компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана