Америчка морнарица представила подморницу Snakehead без посаде

ГС
Америчка морнарица представила подморницу Snakehead без посаде

Америчка морнарица је на догађају одржаном у Naval Undersea Warfare Centery у Њупорту представила подморницу без посаде под називом Snakehead Large Displacement Undersea Vehicle.

Док летећи дронови напредују када је ријеч о њиховој поузданости, издржљивости, домету у ватреној моћи, подводни дронови за њима заостају. Америчка агенција ДАРПА је направила одређен пројект на Манта-Раj подводним дроновима, но они су намијењени неовисним операцијама те нису под директном командом посада подморница како би могли обавити операције високог ризика.

Међутим, Snakehead УУВ је дизајниран да надокнади те недостатке јер се може послати у мисију с нуклеарне подморнице која има сухи док. Ријеч је о једном од највећих подводних возила које може кренути у мисију с америчке подморнице.

Snakehead је модуларан и може се прилагодити различитим мисијама, опремљен је низом снезора, а примарно је дизајниран за припремање операција, односно за истраживање онога што се налази испред. Подморнице се крећу у суровим увјетима, а могућност лансирања УУВ-а ће помоћи посади да истражи могуће пријетње са сигурне удаљености. Такођер, може се користити за тражење несталих авиона који су завршили у мору.

Дизајн Snakehead укључује кориштење технолошких иновација када јер ријеч о материјалу израде трупа, методама лансирања с подморнице и литиј-јонским батеријама које га напајају. Ријеч је о Литхиум-ион Фаулт Толерант (ЛиФТ) батеријама које спречавају каскадно затајење ћелија и тако осигуравању завршетак мисије, као и сигурност особља и опреме.

Представљање је заправо корак до почетка тестирања могућности подморнице у води, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана