Америчка гранична полиција на граници с Мексиком тестира роботске псе

ГС
Foto: Кликс

Америчко министарство домовинске сигурности понудило је "чопор" роботских паса граничној полицији како би надзирали дугу границу с Мексиком.

 Циљ програма је да се искористи технологија и пвећа присутност полиције дуж границе како би се смањила изложеност људи ситуацијама опасним по живот.

"Јужна граница може бити опасно мјесто за људе и животиње, а управо због тога би машине могле помоћи", изјавила је менаџерица програма Бренда Лонг.

Америчка војска је 2020. године сарађивала с компанијом Ghots Robotics која производи роботске псе како би патролирали у војним базама, а и сама компанија је остварила сарадњу с произвођачем оружја SWORD Интернетионалом како би се развила наоружана верзија роботских паса способних да елиминишу мете удаљене готово 1.220 метара.

Два ненаоружана модела су већ тестирана за стражу, а способни су да самостално патролирају програмираним параметром. Опремљени су камерама и другим сензорима, а током тестова су вршили инспекцију жељезничких вагона и стамбених објеката укључујући сценариј сусрета с потенцијалним непријатељима.

Четвероножни роботи могу бити опремљени различитим камерам и сензорима укључујући хемијске, биолошке, радиолошке и нуклеарне. Могуће их је контролисати путем радио, wи-фи, ГПС и других веза, али су због тога потенцијално рањиви на хаковање, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана