Америчка бициклисткиња поставила нови рекорд за пут око Земље бициклом

Танјуг
Foto: BBC

ЧИКАГО- Америчка "ултра-издржљива" бициклисткиња Лаел Вилкокс поставила је нови свјетски рекорд за најбржу жену која је бициклом обишла свијет, након што је за 108 дана, 12 сати и 12 минута успјела да пређе 29,169 километара.

Она је путовање отпочела и завршила у Чикагу, а возила је бицикл до 14 сати дневно, што ће, након провјере, бити уписано у Гинисову књигу рекорда, преноси ББЦ.

Вилкокс је надмашила рекорд који је 2018. поставила Џени Грем из Шкотске, чије је путовање трајало 124 дана и 11 сати.

Цјелокупно путовање бициклисте, укључујући летове, трајекте и јавни превоз, мора да износи 40.000 километара, што је једнако обиму Земљиног екватора, а минимална раздаљина пређена на бициклу мора да премаши 28.970 километара.

Стручњаци процјењују да ''ултра-издржљиви'' бициклисти могу да сагоре од 6.000 до 10.000 калорија дневно.

Након што је кренула из Чикага, Вилкокс је наставила ка Њујорку, гдје се укрцала на лет за Португал.

Затим је провела неколико недјеља путујући на сјевер до Амстердама, низ Немачку, преко Алпа, на Балкан и на крају преко Турске до Грузије.

Из Грузије је авионом отпутовала у Аустралију, возећи бицикл од Перта дуж јужне обале до Бризбејна где се укрцала на лет за Нови Зеланд.

Када је прешла оба острва, Вилкокс је одлетјела до свог родног града Енкориџ, возила бицикл дуж пацифичке обале до Лос Анђелеса, а затим се упутила до Чикага и тиме направила неопходан круг.

''Најневјероватнија је ствар видјети жене које се баве својим спортом на начин на који желе. Ја сам велика обожаватељка'', рекла је претходна рекордерка Џени Грејем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана