Амазонске шуме спречавају више од 15 милиона случајева болести сваке године

Анадолија
Foto: Агенције

АНКАРА - Према новој студији, више од 15 милиона случајева болести се спријечи сваке године апсорбирањем загађеног зрака у природним заштићеним подручјима у бразилској амазонској прашуми.

Десетљетна студија, чији су резултати објављени у часопису "Naturе", фокусирала се на допринос амазонске прашуме у спречавању негативних учинака загађивача (честица) узрокованих шумским пожарима на људско здравље.

Истраживање је показало да амазонска прашума може спријечити више од 15 милиона случајева болести сваке године апсорбирајући загађени зрак.

Предвиђа се да се захваљујући амазонским шумама годишње уштеди око двиjе милијарде долара на здравственим трошковима везаним за лијечење респираторних и кардиоваскуларних болести.

Домороци Амазона такође помажу у превенцији хиљада потенцијално смртоносних болести штитећи своје земље од пожара које су подметнули други, наведено је у студији.

"Познато је да шуме широм свијета апсорбирају загађиваче из пожара кроз своје лишће, али ово је први пут да добијамо увид у капацитет тропских шума да то учине", рекла је Паула Прист, водећи аутор америчке истраживачке групе "ЕкоХелт Алијанса. 

Резултати показују да прашума Амазона може апсорбирати 26.000 метричких тона честица сваке године, а заштићена подручја одговорна су за 27 посто ове апсорпције.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана