Алпи домаћин Зимских олимпијских игара 2030. године

Срна
Foto: Илустрација

ПАРИЗ- Међународни олимпијски комитет (МОК) одредио је француске Алпе за домаћина Зимских олимпијских игара 2030. године, мада уз услове и потпис новог премијера.

Француски предсједник Емануел Макрон помагао је при презентацији апликације пред члановима МОК-а и дао је гаранције да ће национална влада бити формирана након Љетних олимпијских игара у Паризу.

Чланови МОК-а прихватили су гаранције и дали су одобрење уз 84 гласа "за" и четири "против", уз седам уздржаних.

"Желимо да вам захвалимо на повјерењу. Бићемо ту кад је потребно и поштоваћемо преузете обавезе", нагласио је Макрон након гласања.

Националне администрације које су домаћини Игара треба да званично потпишу финансијска и безбједносна обећања која су од кључне важности за организацију и вођење такмичења.

МОК је одредио 1. октобар као крајњи датум за наредног премијера да потпише документ са гаранцијом кључних обећања за пројекат за 2030. годину. Предсједник МОК-а Томас Бах истакао је да Национална скупштина мора ратификовати документ до 1. марта.

МОК је тражио те гаранције, али у Француској не могу бити испуњене због пријевремених парламентарних избора које је расписао Макрон и на којим ниједна странка није освојила већину.

Француска је била једини кандидат и то је пројекат чија је пажња била усмјерена на скијалишта у француским Алпима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана