Алиталија 15. октобра лети у историју након 75 година рада

Танјуг
Foto: Архива

РИМ- Авио-компанија Алиталија дефинитивно затвара врата 15. октобра 2021. године, након што је 75 година служила као национални италијански авио-превозник.

Од 25. августа, Алиталија више не продаје карте за било какве летове послије 15. октобра, а сви раније продати летови предвиђени послије тог датума су отказани, пренио је портал thelocal.it

Новооснована компанија Italia Transporto Aereo или ИТА, у државном власништву, биће нови национални италијански авио-превозник.

Алиталија, чланица алијансе Скај Тим коју чине још Делта Ер Лајнс, Ер Франс и КЛМ, имала је дугогодишње финансијске проблеме и прогласила је стечај у мају 2017.

Сви путници који су до 24. августа резервисали летове компаније Алиталија за путовања послије 15. октобра моћи ће да замијене карте за лет код друге авио-ломпаније како на домаћим тако и на међународним линијама, а ако одлуче да промијене дестинацију мораће да плате разлику у цијени.

Алтернативно, они који су резервисали лет код Алиталије након 15. октобра могу да затраже потпуни поврат новца.

Италијански лист Коријере дела Сера процјењују да је око 255.000 људи резервисало карте код Алиталије за летове послије наведеног датума. Додаје такође да је влада у Риму издвојила 100 милиона евра (117 милиона долара) за исплату накнаде путницима који желе поврат новца.

Управни одбор новог националног авио-превозника, ИТА, дао је у међувремену обавезујућу понуду за куповину 52 авиона Алиталије, као и за њене аеродромске слотове и другу имовину.

Деби ИТА-е на небу долази у вријеме озбиљне кризе за авио-индустрију изазване пандемијом корона вируса, при чему су нарочито велики превозници у проблему због све жешће конкуренције јефтиних авио-компанија.

Из ИТА-е су најавили да ће од аеродрома Рим Фјумићино направити главни међународни ваздухопловни центар, те да ће милански Линате постати други највећи аеродром.

Њихов прелиминарни пословни план за 2021. годину укључује 61 руту до 45 различитих дестинација, углавном до других европских метропола као што су Париз, Лондон, Амстердам и Брисел.

На дугим релацијама фокусираће се на главне аеродроме у Сједињеним Државама и Јапану, укључујући Њујорк, Бостон, Мајами и Токио, пише портал thelocal.it

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана