Алексеј Балабанов - антиестаблишмент рокер руског филма

Танјуг
Алексеј Балабанов - антиестаблишмент рокер руског филма

Београд - Руски редитељ Алексеј Балабанов, који је преминуо у 54. години, видио је себе као "антиестаблишмент рокера руског филма" чији је циљ био да снима "скандалозне филмове", пренио је Танјуг.

Многи његови филмови метафоричне су црне комедије о мраку и безнађу посљедњих дана комунизма и совјетског друштва, праћене руским рок пјесмама.

Његова прва два филма "Срећни дани" и "Замак" рађени су према делима Семјуела Бекета и Франца Кафке, а у нихилистичком опусу Балабанова своје мјесто су нашли и Николај Гогољ, Фјодор Достојевски и Михаил Булгаков.

Прослављени редитељ био је гост овогодишњег "Кустендорфа" гдје је, после Монике Белучи и Одри Тоту изазивао највише пажње новинара на фестивалу у Дрвенграду гдје је одржао радионицу послије пројекције свог посљедњег филма "И ја, такође" и насмијао окупљене причом о својим почецима када се бавио криминалом рекавши да у филму "И ја, такође" нема ниједног глумца, већ су све криминалци.

На питање како је дошао до њих, руски бунтовник је одговорио: "Све су то моји пријатељи".

У филму "И ја, такође", Балабанов игра себе - редитеља који жели срећу, али је свјестан да је неће достигнути.

- Моји филмови су увијек, наравно о мени - тврдио је он више пута.

Његови филмови заиста и имају заједничку тему аустајдера који улази у непознату и често непријатељски настројену околину.

Као човјек рођен у провинцији, Свердловску, Балабанов је био одлучан да освоји Москву и Санкт Петербург а истовремено остане ван филмске елите.

Заједно са Сергејем Сељановим и Виктором Сергејевим основао је 1994. независну филмску кући ЦТБ.

Пошто је завршио језике, у совјетској војсци радио је као преводилац, путовао је до Африке и Блиског истока.

Уз помоћ оца, монтажера, постао је асистент редитеља у филмском студију Свердловск да би се потом преселио у Санкт Петербург који је често описивао у својим филмовима као паклено мјесто које уништава тијела и душе својих становника.

- Не снимам филмове имајући неку идеју. Идеје праве лоше филмове. Не снимам филмове за академце већ за обичан свијет. Због тога су моји филмови вољени - рекао је једном приликом Балабанов чији су филмови у Русији постигли изузетан успјех.

Највише је цијенио Терија Гилијама, јер је то "први редитељ који није ставио своје име испред имена глумаца".

- Ни у једном мом филму нећете видјети да пише да је то филм Алексеја Балабанова. То није мој филм, већ свих људи који су радили - глумаца, сниматеља, сценографа. Исто је са диригентом оркестра. Он има само штап и ако изађе виолиниста или кларинетиста, диригент не може ништа. Они раде све, а не он - оцијенио је Балабанов.

Он је у краткој изјави Танјугу тада најавио да планира да с Кустурицом сними "компликован филм, чија се радња дешава у три државе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана