Александрији нема спаса

Срна
Александрији нема спаса

ЊУЈОРК - Други највећи египатски град и највећа лука Александрија за неколико деценија могла би нестати под морем, упозоравају стручњаци УН.

Чак и по најбољем сценарију, трећина града, који је на делти Нила основао Александар Велики, биће под водом или ненастањива већ до 2050. године.

Милион и по становника, од садшњих шест милиона, мораће побјећи из својих домова.

Древне рушевине и историјски споменици у Александрији такође су у великој опасности од Средоземног мора.

Сваке године град тоне за више од три милиметра због брана на Нилу које задржавају ријечни муљ, који је некада учвршћивао тло, те због вађења гаса из подморја. Истовремено, ниво мора расте због глобалног загријавања.

Средоземно море могло би се подићи и до једног метра у року од три деценије, по најгорим предвиђањима УН панела за климу.

То би могло да поплави трећину "јако продуктивног пољопривредног земљишта у делти Нила" као и, како наводе из УН, "градове од историјске важности као што је Александрија".

Стручњаци упозоравају да ће се ниво Средоземног мора подићи брже од готово свих мора на свијету. Чак и у најбољем случају, Средоземно море ће се подићи за 50 центиметара до 2050.

Александрија би тада била поплављена 30 одсто, четвртина становника морала би се преселити, а 195.000 особа изгубиће посао.

Таква катастрофа имаће драматичне посљедице за 104 милиона становника Египта, јер се у Александрији налази и највећа лука у земљи. Тај град је један од главних економских центара.

Широм делте море је већ зашло у копно више од три километра у задњих педесетак година, "прогутавши" још осамдесетих година познати свјетионик у Росети, који потиче из 19. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана