Ако зарађујете испод ове цифре у Њемачкој – сматрате се сиромашним

ГС
Ако зарађујете испод ове цифре у Њемачкој – сматрате се сиромашним

Према критеријима Еуропске уније сиромаштво или социјална искљученост прети некоме ако испуњава барем један од три услова.

Сиромаштво, а с њим и друштвена изолација, пријетило је прошле године петини грађана Њемачке. Ријеч је о око 17,3 милиона људи, односно 20,9 одсто становништва, подаци су Федералног завода за статистику. Слично је било и годину прије, када је тај удио износио тачно 21 одсто, јавља дпа.

Статистичари су представили прелиминарне податке из Европског истраживања прихода и животних услова (ЕУ-СИЛЦ).

Према критеријумима Европске уније сиромаштво или социјална искљученост пр9иети некоме ако испуњава барем један од три услова.

То су услови зараде испод границе сиромаштва, ако је домаћинство суочено с тешком материјалном или социјалном оскудицом или ако је врло мали број чланова домаћинства запослен.

Неки људи у Њемачкој погођени су једним од услова, на примјер ниским плаћама, док други трпе сиромаштво и изолацију према сва три критеријума, преноси Феникс магазин.

Што се тиче примања, сматра се да је особа у ризику од сиромаштва ако има мање од 60 одсто просечног прихода. Прошле године та је линија износила нето 1.250 евра мјесечно за самце.

Наиме, око 12,2 милиона људи у Њемачкој, односно 14,7 одсто, живело је у сјенци сиромаштва, а 2021. године било их је 16 одсто.

Прошле године је 5,1 милион људи, или 6,1 одсто, претрпело тешку материјалну или социјалну депривацију у Њемачкој, више од 4,3 одсто у 2021.

Шта тачно значи тај појам? То значи да су животни избори “прилично сужени” због недостатка новца, објаснили су статистичари.

На примјер, не могу да плате станарину или хипотеку, да оду на недјељу дана на одмор, да замијене дотрајали намјештај или једном мјесечно да оду у ресторан с породицом или пријатељима.

Што се тиче трећег критеријума, у Њемачкој је 2022. око 9,7 одсто становништва млађих од 65 година, односно 6,1 милион људи, живјело у домаћинству с врло мало запослених. Годину дана раније њихов је удио у становништву био 9,5 одсто.

Свеобухватно поређење унутар Европске уније биће могуће када све државе чланице доставе своје податке. До сада је то учинила само половина.

Према непотпуним подацима, најмање људи који живе у сиромаштву или социјалној изолацији је у Финској, 16,3 одсто. На супротном крају љествице је Бугарска с 32,2 одсто.

Њемачка је 2021. с 21 одсто била нешто испод тадашњег просјека ЕУ од 21,7 одсто

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана