Ако вам у овој европској земљи нађу нож у колима плаћате до 10.000 евра

GS
Ако вам у овој европској земљи нађу нож у колима плаћате до 10.000 евра

Превоз појединих предмета регулисан је њемачким законом, односно, закон се односи на гломазан терет или терет велике масе. Уједно треба водити рачуна и на ситне предмете који су наизглед дио свакодневице, али у превозу добијају посебну категорију па и законску одговорност.

Како преноси "Феникс Магазин", казна до 10.000 евра може стићи на адресу сваког ко превози одређене кућне потрепштине у аутомобилу попут ножева, вишљушки и кашика. Одређене врсте ножева попут лептир ножева, склопивих, ножева с фиксном оштрицом дужих од 12 центиметара и оних који се сматрају оружјем конкретно су забрањени у возилу, стоји у њемачким законима.

Осим тога, саветује се да не остављају уређаје као што су лаптопови, мобилни телефони, таблети и пуњачи у аутомобилу када изађу из њега јер у одређеним околностима могу да изазову пожар.

Шта ако имате нож у аутомобилу у Србији

У случају да вас заустави полиција и пронађе у аутомобилу нож упозорава се на прекршајну пријаву и нож се одузима од особе у чијем аутомобилу је пронађен.

То ће се, према најавама предсједника Србије, Александара Вучића, променити јер је најавио да ће се казне за све оне који код себе посједују хладно оружје бити пооштрене.

Колико смије да буде тежак пртљаг у колима

Када је Србија у питању, прописи налажу да терет не сме да се утовари тако да омета возача, односно мора добро да се причврсти и не може да премаши одређене димензије, укључујући и тежину преко границе носивости уписане у саобраћајној дозволи или на стубу врата аутомобила. Казне за непрописно утоварен аутомобил се крећу до 20.000 динара а саобраћајац вас може искључити из саобраћаја.

Према важећем правилнику, највећа дозвољена дужина возила је 12 метара, ширина 2,55 а висина четири метра, заједно са теретом.

Савјетује се да код већег терета јаче напумпате гуме. Ако вири преко предње ивице браника, терет не сме да вири и преко задњег браника. Напред, најудаљенију тачку браника терет сме да пређе само до једног метра.

Уколико терет постављамо тако да вири са задње стране возила, тај део мора бити обележен црвеном тканином. И у том случају терет не сме да вири дуже од 1,5 метар мерено од најудаљеније тачке браника.

Која је максимална тежина терета

Терет не смије да буде тежи 75 кг. Савјетује се да без носача ништа не стављате на кров. Када имате кровне носаче са кофером брзина кретања не сме да прелази 120 – 130 километара на сат.

Вожња и превоз са отвореним пртљажником дозвољени су прописно и само ако се на вратима не налазе светлосна сигнализација и регистарска таблица и ако је терет прописно обележен и добро причвршћен, пише "Ауто-Мото Савез Србије".

Како са превозом кућних љубимаца

Према члану 87. Закона о безбедности саобраћаја свог кућног љубимца смете да превозите само ако вас не омета у вожњи.

- Пас може бити везан на задњем седишту посебним појасом који му не дозвољава скакање или мора бити ограђен мрежом између предњих и задњих седишта. Један од најбољих начина је превоз у транспортеру (кавезу). Савет искусних каже, када се псу стави појас за аутомобил, никако се не ставља и огрлица већ грудни ам, како би животиња била безбедна у случају наглог кочења - наводи се на сајту АМСС, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана