Ако у Канади немате пара ни љекара, онда изаберите смрт

Срна
Ако у Канади немате пара ни љекара, онда изаберите смрт

БИЈЕЉИНА - Жена приказана у канадској гламурозној реклами за "потпомогнуто самоубиство" одлучила се за тај чин након што су њени дугогодишњи покушаји да осигура одговарајућу здравствену помоћ пропали, а то је и разлог за потпис на суицид све више болесних особа - наводе медији.

Џенифер Хеч /37/ била је централна фигура троминутног филма "Све је љепота", који је продуцирала корпорација "Симонс" и који је "славио" њене посљедње дане живота прије него што је затражила медицински "потпомогнуту смрт", однедавно дозвољену у Канади.

Недавно је, након њене смрти, објелодањено да је Џенифер Хеч тражила помоћ и разговарала о неуспјелим покушајима да пронађе одговарајући третман за "Екслерс-Данлосов" синдром - ријетко и болно стање у којем пацијенти пате од претјерано крхке коже и везивног ткива, преноси портал "Нешнел пост".

"Осјећам се као да падам кроз пукотину, па ако немам приступ здравственој заштити - могу ли онда добити смрт као помоћ? То ме навело да погледам и прихватим жмедицинска помоћ у умирањуж", рекла је она тада.

Попут више од милион становникаа Бритинске Колумбије, Хечова је остала без примарне здравствене заштите након што се њен породични љекар одселио.

И тако, након дијагнозе "Екслерс-Данлосовог" синдрома прије десет година, њено лијечење се углавном састојало од хаотичног и неефикасног низа посјета специјалистима, од којих нико није имао никакво знање о њеном стању.

За разлику од чињенице да јој није могао помоћи, здравствени систем је био веома ефикасан у одобравању њене пријаве за "потпомогнуто самоубиство".

"Није било других препорука за лијечење или интервенција које су биле прикладне потребама пацијента или њеним финансијским ограничењима" /односно платежној моћи/", пише у извјештају здравствене агенције.

Како примјећују медији, ниједна од ствари везаних за немоћ здравственог система да помогне Хечовој и другим људима није поменут у "Симонсовој" реклами, који је умјесто тога "потпомогнуто самоубиство" назаво "љепотом".

"Симонс" је, у међувремену, уклонио тај садржај са својих интернет канала након што је био изложен критикама да канадски све проблематичнији режим медицинске помоћи при самоубиству покушава да га представи као - романтичан.

Случај Џенифер Хеч уклапа се у све већи број Канађана који желе да живе, али су поднијели захтјев за медицински "потпомогнуту смрт" из очаја, након неуспјелих покушаја да нађу одговарајућу помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана