Ако нађете овакву кованицу можете да зарадите и преко 600 евра

ГС
Foto: Илустрација

Стручњаци разликују више врста кованица. Постоје колекционарске и оне које су у оптицају, али и пригодне кованице које се понекад могу помијешати с оним у оптицају

Вриједне, односно колекционарске кованице евра су у оптицају и издаје их  Deutsche Bundesbank, а пригодни новчићи су такође законито средство плаћања, али их је боље не користити јер имају знатно већу вриједност. Наиме, постоји и неколико посебних детаља који ове кованице чине правом инвестицијом, пише Пословни.

Тако на примјер, одређени новчић од 1 евра може вредити чак 650 евра! Многи су можда већ имали овај вриједан новчић у рукама, а да то нису ни примијетили. Ако на кованици примијетите нешто необично, свакако је детаљније прегледајте.

Могуће је да посједујете изузетно вриједан примерак. Наиме, грешке које настају током израде новчића, познате као кованице са погрешним рељефима, могу значајно повећати њихову вриједност.

Постоји неколико врста ових погрешака. Једна од најчешћих је "пржено јаје", код које је унутрашњост кованице помакнута изван центра. Ови новчићи обично вриједе око 100 евра и релативно су лако препознатљиви.

Међутим, ако је наличје кованице окренуто наопако, ради се о "ротацији марке", а таква кованица може вриједити око 200 евра, али ова грешка је прилично ријетка.

Једна од најнеобичнијих грешака је "погрешка планета". Ова изузетно ријетка кованица из Мунстера има рељеф кованице од 2 евра на плочи од 1 евра. Свако ко пронађе овакав примјерак може од колекционара добити и до 650 евра, наводе немачки медији, а преноси Феникс Магазин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана