Аеродром са којег авиони нису летјели: Ресторан који је уздрмао околину Венеције

Г.С.
Foto: Scattoperscatto.it

Осамдесетак километара југозападно од Венеције, на мање од сат времена вожње аутомобилом, налази се градић Виљамарзана, који није био нарочито специфичан нити интересантан туристима све док се нису појавила ни мање ни више него два авиона у дворишту.

Ђиђи Стека је мајстор пивар чији је живот, између осталог, одредила и улога неговатеља у дому за старе и немоћне, па је читаву деценију слушао о богатим животима и - неоствареним жељама. Примјетио је да његови штићеници често жале што никада нису били у авиону – и одлучио је да то промијени и дозволи свакоме да уђе у авион. На веома креативан начин.

Свој сан је одлучио да оствари кроз угоститељство, те је 2000. године отворио ресторан у посебно изграђеном комплексу који се састоји од контролног торња, два авиона и хеликоптера.

Посјетиоци су уживали у другачијој атмосфери овог ресторана/пицерије/дискотеке/аеродрома, као и у провођењу вечери у башти међу класичним скулптурама и авионима, тако да је мјесто увијек било пуно и живахно.

 

На менију се налазила огромна овална пица, јединствена у Италији, а служили су се и роштиљ, сендвичи и брускете, велике салате, рибљи специјалитети и разна друга јела и домаће десерте. Велике порције и очекивано широк избор пива свакако су доприњели популарности аеродромског ресторана, преноси Б92.

Међутим, локална власт је мислила другачије. Само неколико мјесеци након отварања ресторана „Леонарда да Винчија“, општина је одговорила новчаном казном за „урбано насиље“” у износу од скоро 300 хиљада евра.

Ресторан је тако, свих четрнаест година колико је радио, радио са или упркос сталним правним проблемима, на крају коначно пропао 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана