Абориџини: Рио Тинто није заститио артефакте старе 18.000 г.

Танјуг
Foto: Илустрација

МЕЛБУРН Рударска компанија „Рио Тинто" није успjела да заштити артефакте старе 18.000 година који показују како су људи живели током посљедњег леденог доба, што је само дио девастације коју је тај рударски гигант деценијама држао у тајности, саопштила је данас аустралијска организација старосједелаца.

Та група је саопштила да је „Рио Тинто", упркос обећању да ће побољшати начин на који штити домородачко наслијеђе након уништавања светих археолошких локалитета прошле године, није био потпуно искрен у вези са уништавањем наслеђа током деведесетих година прошлог века у руднику гвожђа, којем локални Абориџини још увијек немају приступ, преноси агенција Ројтерс.

Аустралијско рударство је „индустрија која се није понашала одговорно и индустрија којој је потребан много већи надзор над заштитом наслеђа", наводи се у саопштењу групе „Винтавари Гурума Абориџинал корпорејшн" (ВГАЦ) која брани интересе домородачког становништва.

Проблематични односи између рударске индустрије и абориџинског наслијеђа привукли су свјетску пажњу прошле године када је „Рио Тинто", уз одобрење државе, минирао двије древне пећине које су сматране за свијета мјеста домородачких народа у Западној Аустралији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана