118-годишњакиња открила тајну своје дуговјечности, крије се у добро познатом напитку

ГС
Foto: Агенције

Часна сестра која је недавно проглашена најстаријом живом особом на планети, подијелила је "тајну" своје дуговјечности, а која се крије у добро познатом напитку.

Лусил Рендон, познатија као сестра Андре, живи у једном старачком дому у Тоулону у Француској, а ове седмице проглашена је најстаријом особом на свијету са својих 118 година.

И док сваки дан започиње доручком и јутарњом мисом, њена његоватељица открила је како има још нешто што ју држи "младоликом" свих ових година.

"Њена чаша вина је одржава свих ових година и можда је управо она тајна њене дуговјечности. Не знам - не охрабрујем људе да пију вино сваки дан", рекла је чланица особља у дому за његу сестре Андре.

Може ли чаша вина доиста поспјешити наше здравље?

Вино, а нарочито оно црвено, сматра се еликсиром здравља. Једно је од оних напитака који су богати антиоксидансима за које је познато како позитивно утичу на најбитнији сегмент живота.

Па тако, истраживања су показала како дневно конзумирање једне чаше вина повећава антиоксидативни статус, уједно повезан са смањеним ризиком од Алцхајмерове и Паркинсонове болести.

Такође, вино садржи спојеве који имају противупална својства, а од раније је познато како су хроничне упале штетне те могу повећати ризик од стања као што су срчана обољења, аутоимуни поремећаји и одређени карциноми. Студије сугеришу како је спој под називом ресвератол, а који се налази у вину, тај који посједује противупална својства и који може бити од користи за здравље.

Појединици који конзумирају умјерене количине вина имају нижи притисак те самим тим и смањену стопу срчаних болести. Истраживачи вјерују како висока концентрација олифенолних антиоксиданса у црвеном вину може помоћи у смањењу ризика од високог крвног притиска, високог холестерола и метаболичких болести.

Умјерно конзумирање вина такође може бити од користи за ментално здравље те смањити ризик од депресије, као и поспјешити здраве цријевне бактерије које су нарочито битне код људи са гојазношћу.

Ипак, важно је истакнути како претјерано конзумирање овог напитка може изазвати посљедице супротне наведеним.

Сестра Андре има само један циљ

Сестра Андре која је изгубила вид, преживјела је два свјетска рата те глобалне пандемије од којих је посљедња вирус корона.

За најстарију особу проглашена је онда када је 19. априла преминула Кане Танака која је имала 119 година, док је особа иза ње Пољакиња која има 115 година.

Иако Давид Тавела, директор комуникације у старачком дому гдје се налази Андре тврди како је она "задовољна титулом", открио је и како има и други, прави циљ, преноси Кликс.

 

"Њен прави циљ је да престигне Жану Калман. Францускињу која је имала 122 године када је умрла 1997.", закључио је Тавела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана