10 тајни које крије Бијела кућа

ГС
10 тајни које крије Бијела кућа

132 собе, 35 купатила, 6 нивоа, 412 врата, 28 камина, 7 стубишта, 3 лифта, 5 кухара, неколико вртова, тениских и кошаркашких терена, кино, стаза за трчање… Све то постоји у Бијелој кући.

 

1. Џорџ Вашингтон никада није живио у Бијелој кући

Наводно је ирски архитект Џејмс Хобан планове за Бијелу кућу направио по узору на кућу у Дублину која је данас сједиште ирског парламента. Први амерички предсједник никада није живио у предсједничкој резиденцији, њен први станар био је његов насљедник, Џон Адамс, који се уселио 1800. године. Иако је Вашингтон одабрао локацију, као и архитекта, градња куће почела је 1791. и трајала је осам година. Изградња је коштала 232 хиљаде долара, у данашње вријеме то би износило око 4 милиона.

2. Кућа је изграђена од смеђег камена

Смеђе зидове од пјечењака радници су обојили у бијело како би спријечили оштећења и редовно одржавали фасаду па је Бијела кућа увијек дјеловала свјеже. Надимак "Бијела кућа" осмислио је први станар Џон Адамс, а задржао се и годинама касније.

3. На првој филмској пројекцији у Бијелој кући приказан је филм Рођење једне нације

Почетак филмских вечери у Бијелој кући био је прије 101 годину, када је Водров Вилсон одлучио бити домаћин пројекције филма "Рођење једне нације", историјској драми која говори о успону Ку Клакс Клана у САД-у, а већ је тада изазвао бројне критике због оправдавања расне сегрегације. На првој пројекцији гостовали су сам редатељ и Томас Диксон, аутор романа по којем је филм снимљен.

Највише филмова погледао је Џими Картер, чак 480.

4. Бијела кућа није одувијек носила тај назив

Тек је Теодор Рузвелт дао назив који је увријежен и данас. Прије тога користили су се називи Предсједничка кућа, Предсједнички дворац и слично.

5. Преломна година за Кућу: 1933.

Рузвелт је уградио рампе и лифтове, како би Бијелу кућу учинио доступном и инвалидима. Направио је и базен, којег је Никсон прекрио и умјесто њега створио дворану за новинаре.

6. Неки кажу да је уклета

Многи гости, али и станари, тврде да дух покојног предсједника Абрахама Линколна још лута собама Бијеле куће. Најпознатија је прича Винстона Черчила, који је тврдио да је налетио на Линколнов дух крај камина. Черчил више никада није крочио у Линколнову спаваћу собу.

7. Испод Бијеле куће, у подруму, постоји читав град

Никсон је саградио простор за куглану, а постоји и цвјећар, чоколадарница, чак и зубар.

8. Том Ханкс даровао је Бијелој кући два апарата за каву

Познати глумац, приликом своје посјете Бијелој кући, примјетио је да у њој не постоји апарат за каву па га је одлучио сам купити. Коју годину касније, када је поновно посјетио Бијелу кућу, донио је нови модел.

9. Некад се могло без проблема ући у Бијелу кућу

Прослава инаугурације Андреа Џексона 1829. привукла је рају, па је особље морало посјетиоце измамити ван тако да су испред дијелили пунч с вискијем.

10. Необични трошкови станара

Прије него је Бил Клинтон напустио Бијелу кућу, његово особље направило је 40 хиљада долара штете. Намјерно су исчупали слово W с тастатура, заљепили ладице на столовима, остављали чудне телефонске поруке… На критике су одговорили да није необично да се особље бившег предсједника нашали с будућим станарима. Наводно је и Бушево особље по одласку ишчупало телефонске жице и остављало пријетеће поруке, укључујући и једну која је поручила "Вратићемо се"…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана