10 пророчанстава која су се остварила

Агенције
10 пророчанстава која су се остварила

Иако се досад већина пророчанстава (нарочито оних која се тичу смака свијета) није остварила, у историји је забиљежена неколицина случајева у којима су стари видовњаци били у праву.

Представљамо вам десет најзанимљивијих остварених предвиђања пророка:


11. септембар

Трагедија која се догодила 11. септембра 2001. када су терористи Ал Каиде отели путнички авион и срушили Свјетски трговински центар однијела је много живота. Међутим, преживио је Барет Нејлор који је путујући на посао у Куле близнакиње изненада осјетио порив да се врати кући. Послушавши свој унутрашњи глас, избјегао је смрт, а када је дошао кући, на телевизији је видио своје радно мјесто у пламену.

Абрахам Линколн

Абрахам Линколн тачно је предвидио своју смрт. Бивши предсједник САД сањао је да присуствује сахрани у Бијелој кући. Кад је упитао кога сахрањују, речено му је: "Предсједника".

Његов пророчки сан остварио се недуго потом.

Падови авиона

Многа пророчанства француског филозофа Нострадамуса су се остварила. Његова писана предвиђања интерпретирана су на различите начине, а многи сматрају да је предвидио чак и падове авиона.

Наиме, његове стихове у којима говори о пламеним објектима који падају на Земљу, многи су протумачили као предвиђање падова авиона, много прије него што су летјелице уопште измишљене.

Први свјетски рат

Психоаналитичар Карл Јунг имао је застрашујуће тачно предосјећање Првог свјетског рата. У сну је видио море крви и ровове од Алпа до Сјеверног мора.

Рат је почео мјесец дана послије његовог сна.

Хитлер

Нострадамус је наводно предвидио и Хитлера. Баш као што се описује у његовим пророчанствима, из сиромаштва се уздигао моћан човјек на Истоку, који је живио у Њемачкој и имао огромну улогу у великом рату.

Нуклеарне бомбе

Нострадамус је предвидео и бацање атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки као и несташицу хране која је након тога завладала Јапаном.

Аmerican Airlines DC -10 лет 191

Извјесни Дејвид Бут је 1970. десет ноћи узастопно сањао рушење авиона Аmerican Airlinesа. Сан га је толико прогонио, да је чак контактирао компанију да је упозори на опасност. Међутим, у сну му се није указао датум несреће, па је био немоћан да спречи трагедију која се догодила десет дана послије његовог првог пророчког сна. У паду авиона погинуло је 272 људи.

Титаник

Многи људи су тврдили да су предвидјели несрећну судбину Титаника, а међу њима и Ен Ворд, собарица која је одбила да се укрца на брод јер је била убијеђена да ће се догодити нешто лоше. То је била њена најбоља одлука у животу, пошто су велике шансе да би настрадала.

Ураган Катрина

Један монах имао је визију да са Залива у Луизијану стиже велика катастрофа за коју земља није припремљена. Његово пророчанство се остварило када је ураган Катрина погодио Њу Орлеанс.

Велики пожар у Лондону

Још једно Нострадамусово пророчанство било је везано за велики пожар у Лондону. Он је предвидио чак и годину у којој ће се догодити - 1666. Ипак, према његовој визији, у пожару је требало да настрада на стотине људи, што се ипак није десило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана