10 обичних ствари забрањених у другим крајевима свијета

Агенције
10 обичних ствари забрањених у другим крајевима свијета

Комбинација политичких фактора, културе, религије, али и стрепња за здравствену добробит становника довела је до забране ових предмета у појединим земљама свијета.

Русија: Француски сир

 


Као одговор на санкције западних земаља у вези са украјинском кризом, власти Русије забраниле су у августу 2014. године увоз одређених производа из земаља Европске уније, САД, и свих осталих западних земаља које су биле умјешане у спор.

Канада: Дјечија ходалица

Током истраживања у 2004. години, канадски научници установили су да ходалице, због тога што детету омогућавају већу мобилност него што је иначе има, могу изазвати бројне повреде, укључујући повреду главе, ломљење костију, па чак и смртни исход.

Иран: Лутке за бутике

Као одговор на све већи утицај Запада, Иран је 2009. године забранио излагање свих женских пластичних лутака у радњама са гардеробом које посједују изражене облине и не носе хиџаб.

Сјеверна Кореја: Џинс панталоне

У Сјеверној Кореји се плаве џинс панталоне сматрају симболом САД, па је ношење овог одјевног предмета илегално.

Сент Лусија: Јапанске четке за бријање

Због скандала са контаминацијом четкица антраксом који се догодио почетком 20. вијека, у овој земљи чак и данас забрањен је њихов извоз и увоз из Јапана.

САД: Киндер јаје

Чувена посластица у којој се крије играчка забрањена је у Америци из безбједносних разлога – сматра се да би млађа дјеца могла да се угуше пластичним дијеловима.

Сингапур: Жвакаћа гума

Посједовање и жвакање жвакаће гуме никад није било илегално у Сингапуру, али су због тога што се тешко уклањају са улица њихова продаја и увоз забрањени 1992. године.

Јапан: "Вик" инхалатор

У Јапану је забрањено издавање лијекова без рецепта који садрже супстанцу псеудоефедрин.

Тајланд: Филм "Ана и краљ"

Због тога што вређа тајландску монархију и не осликава поуздано историју ове земље, филм "Ана и краљ" забрањен је у Тајланду.

Саудијска Арабија: Маске за прерушавање

Саудијска Арабија забранила је 2013. године увоз и продају масака са ликом Гај Фокса, протагонсте филма "V for Vendetta". Данас исти закон важи за све маске за прерушавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана