Зора Петровић - експресиониста страсног колорита

Срна
Foto: Википедија

БИЈЕЉИНА- Зора Петровић (1894-1962), српска сликарка која се убраја у најзначајније представнике експресионизма у сликарству Србије између два свјетска рата, умрла је на данашњи дан 1962. године.

Петровићева је учила сликарство код Љубе Ивановића и Мила Милуновића, а потом је боравила на усавршавању у Пешти и Паризу.

Њен рад одликује снажан темперамент и страстан колорит, док је претежно сликала актове и жене из народа.

Монументално фигурално сликарство Петровићеве наслања се на традицију средњовјековних српских фресака, те на боје и облике овог поднебља.

Сви историчари модерне српске умјетности сликарство Зоре Петровић на почетку њеног стваралаштва сврставају у поетску фигурацију, а касније у колористички експресионизам, којем је остала вјерна до посљедњих дјела.

Њено сликарство заснива се на наглашеном, брзом, широком потезу четке преко платна без непотребног детаљисања форме, па су фигуре на њеним сликама деформисане, анатомски изобличене, али и пуне унутрашње снаге и искрености хроматског звука.

Слике Зоре Петровић испуњене су густом колористичком пастом и свјетлом које наглашава облике.

Њени радови могу се видјети у Народном музеју и Музеју савремене уметности у Београду, као и у Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана