Злокобно наоружавање Њемачке

Пантелија Матавуљ
Злокобно наоружавање Њемачке

У марту 1935. године Хитлер је прекршио Версајски уговор, након што је поново увео регрутацију те почео да наоружава Њемачку. Створио је нову ратну морнарицу (Kriegsmarine) и војно ваздухопловство (Luftvafe).

 Регрутовање великог броја мушкараца и жена у војне јединице смањило је незапосленост, али је такође изобличило економију Њемачке. Гебелс је у сарадњи с Хитлером и Нацистичком партијом успио да увјери већину Нијемаца да је Хитлер био спасилац Њемачке од економске депресије, комуниста, Версајског уговора и јарма Јевреја.

Чим је задобио моћ, Хитлер је покренуо једну од највећих економских експанзија Њемачке. Повећао је индустријску производњу и покренуо велике грађевинске пројекте: изградњу аутопутева (аутобан), жељезница, акумулационих језера, станова...

Кроз ову експанзију остварио је велику запосленост и проширио економску и индустријску базу. Путем пропаганде и разних других програма промовисао је развој здравства, школства и породичног живота у којем мушкарци раде док жене брину за "кућу, дјецу и одласке у цркву".

Своје противнике, критичаре као и остале неподобне Хитлер је држао на оку помоћу тајне полиције Гестапоа, те паравојних јединица СА и СС које су вршиле терор над свима који су се супротстављали новом поретку. Многи су тако завршили у концентрационим логорима, док су се многи иселили, укључујући и половину њемачких Јевреја.

Нацистички кабинет 1935. године Нирнбершким законом одузима Јеврејима право на њемачко држављанство, те су протјерани са свих државних послова, забрањено им је бављење било каквим професионалним звањима и није им дозвољено посједовање предузећа. На Јевреје се обрушила медијска кампања мржње.

Притисак на њих је стално јачао: 1938. у Кристалној ноћи спаљене су све књиге које су написали писци јеврејског поријекла. Под овим притисцима између новембра 1938. и септембра 1939. из Њемачке бјежи више од 180.000 Јевреја, док је сва имовина која је остала иза њих национализована. Године 1941. донесен је закон којим су сви Јевреји били приморани да носе жуту Давидову звијезду када се налазе на јавним мјестима.

У марту 1936. Хитлер је поново прекршио Версајски уговор реокупацијом демилитаризоване зоне Порајне (Rhineland). Кад је Хитлер видио да никакав војни одговор није услиједио од Велике Британије и Француске, то му је дало храбрости у новим освајањима. У јулу 1936. избија Шпански грађански рат и Хитлер шаље своје војне снаге у помоћ пучисти генералу Франциску Франку при преузимању власти.

Између Њемачке и Италије проглашено је савезништво названо Осовина. Ово савезништво је прокламовао Галеацо Ћано 25. октобра 1936, а касније је проширено прикључивањем Јапана, Мађарске, Румуније и Бугарске. Ово колективно савезништво звало се Силе осовине.

Између 1942. и 1945. СС је заједно с колаборационистичким владама и регрутима у земљама под њемачком окупацијом систематски убио више од пет милиона Јевреја у концентрационим логорима или кроз робовски рад, изгладњивањем, масовним стријељањима, болешћу… Осим Јевреја, у ово систематско убијање такође су били укључени и комунисти, хомосексуалци, Роми, хендикепиране особе, ментално заостале особе, психички болесне особе, совјетски ратни заробљеници, припадници вјере Јеховиних свједока, пољски интелектуалци, противници нацистичког режима, католички и протестантски свештеници, вође радничких синдиката и многи други. Ово планирано истребљење непожељних од стране нациста назива се холокауст.

Хитлерове замисли и освајања зауставио је СССР. Њемачке снаге су успјеле да продру до Москве, али у децембру 1941. биле су одбијене и приморане на повлачење због јаке зиме, неопремљености за зимске услове, али и због жестоког отпора совјетских снага. Операција "Барбароса" је пропала у својој намјери да освоји Москву и да оствари брзу побједу над Црвеном армијом. Тако је утврђен Хитлеров пут до коначног пораза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана