Жене су владале Перуом?

Танјуг
Жене су владале Перуом?

Откриће још једне гробнице у Перуу која је припадала свештеници која је живјела прије доласка Шпанаца, осмој у посљедње двије деценије, показује да су моћне жене владале овим регионом прије 1.200 година, тврде археолози.

Остаци жене из Мочика цивилизације откривени су крајем јула у области Ла Либертад у сјеверној провинцији Чепан.

То је једно од неколико открића у региону који су задивили научнике.

Археолози су 2006. пронашли чувену "Даму из Цаоа" која је умрла прије око 1.700 година и која је била једна од првих жена-владара у Перуу.

"Ово откриће јасно показује да жене нису само водиле ритуале већ и владале овом облашћу и биле су краљице Мочика друштва", рекао је АФП-у директор пројекта Луис Хаиме Кастиљо.

"Ово је осма откривена свештеница. У нашим истраживањима пронашли смо само гробнице жена, никада мушкараца", додао је он.

Свештеница је пронађена у "импресивној погребној одаји старој 1200 година", рекао је археолог и додао да су Мочике били познати као вјеште занатлије.

"Одаја у којој је свештеница била облика је слова 'Л' и направљена је од глине, прекривена бронзаним плочама у облику таласа и морских птица", рекао је Кастиљо и додао да су у близини свештенице пронађени нож и маска.

Гробница, украшена са сликама у жутој и црвеној боји и керамичким вазама, сакривена је у зиду.

"Уз тијело свештенице пронашли смо и тијела петоро дјеце од којих двије бебе и двоје одраслих - сви су жртвовани", рекао је Кастиљо и додао да су на врху ковчега пронађена два пера.

Хулио Салдана, археолог који ради на гробној одаји, каже да откриће гробнице потврђује да је село Сан Хозе де Моро било гробље Мочика елите а да су најимпресивније гробице припадале женама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана