Због мистериозног открића, археолози остали у чуду: "Зашто би неко сахрањивао плискавицу?" VIDEO

Science Alert
Foto: printscreen

Вођа тима археолога рекао је да је то најнеобичније откриће у његовој каријери.

Током ископавања на обалама Ламанша, узбуђење које су осјетили археолози када су открили гроб, замјенио је благи шок и изненађење. У пажљиво ископаном гробу нису се налазили људски остаци - што није необично, још су стари Египћани пажљиво сахрањивали своје животиње, међутим, за овако нешто до сада нису чули.

У гробу пронађеном на малом острву Шапел Дом Хју у близини обале Гернсија у септембру 2017. године, археолози су пронашли брижљиво закопано морску свињу или плискавицу, пренео је недавно Сајенс Алерт.

То је веома необично откриће и не знам шта да мислим о њему", рекао је тада Гардијану археолог Филип де Џерси са Универзитета Оксфорд у Великој Британији. "Зашто се би неко сахрањивао плискавицу?"

Мистерију продубљује начин на који је ова морска свиња сахрањена. Гроб је пажљиво ископан, а животиња брижно положена, како се чини, према хришћанској традицији, са главом према истоку.

Када су видјели гроб и начин на који је ископан, како каже Де Џерси, тим је очекивао да ће пронаћи остатке монаха - јер је острво било познато као њихово уточиште. Мађутим, то је била лобања младе морске свиње, смјештене ту уз гробове других монаха из 14. вијека.

Научници су прво помислили да је плискавица убијена како би била поједена, јер је морска свиња била дио менија у средњем вијеку. Међутим, зашто би тако брижљиво сахранили њене остатке - размишљали су научници. 

"То је оно што ме збуњује. Ако су је појели или убили због лоја, зашто су се потрудили да је закопају?", рекао је де Џерси за Гернси прес.

Једна од могућности је да је животиња можда убијена ради исхране и пажљиво чувана у случају потребе, али до тога никада није дошло, додао је он. "Можда је био упакован у со, а онда га из неког разлога нису употријебили", рекао је он за Гардијан.

Археолози су кости морске плискавице предали даље на проучавање. Де Џерси каже да је то најчудније откриће у његовој 35-годишњој каријери. Права загонетка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана