Због чега су древни Египћани секс упражњавали углавном љети

Агенције
Због чега су древни Египћани секс упражњавали углавном љети

Према резултатима најновијих истраживања, стари Египћани су љубав водили углавном љети, махом у јулу и августу, што значи да је у марту и априлу било 20 одсто више порођаја него током других мјесеци. Разлог је по свој прилици било повезивање плодности са поплавама Нила.

Древни Египћани су плодност свега живог, па и сопствену, повезивали са поплавама Нила

До ових закључака научници су дошли испитивањем гробља у оази Даклех у Египту, гдје су приликом ископавања 765 гробова могли да установе тачан мјесец у ком је покојник преминуо, јер су сви гробови били окренути у правцу излазећег сунца.
Према извјештају објављеном у стручном часопису "Лајв сајенс", откривени су и гробови 124 бебе преминуле од 18 до 45 недјеље након зачећа - а кад су спојили ове две информације, научници су лако могли да израчунају које вријеме је међу Египћанима било најпопуларније за секс.  

Закључак их је прилично изненадио, јер се у другим медитеранским културама током љетњих мјесеци са врелом климом углавном зачиње мање беба, између осталог и зато што врућина неповољно утиче на либидо и на број сперматозоида.

Египћани су, међутим, изгледа вјеровали да плодност коју доносе полаве Нила мора повољно утицати и на њихову сопствену плодност. И становници оазе Даклех су, као и остали њихови сународници, вјеровали да је ријека тијесно повезана с плодношћу свега што на њиховој земљи живи, а поплаве током љетњих мјесеци пратиле су и велике свечаности и прославе, што је Египћане чинило расположеним за љубав.  

У доба године које се сматрало "неповољним" за зачеће у употреби је, сем тога, морала бити и нака врста контрацепције, а научници вјерују да су рецепти, за спречавање зачећа, који су између осталог укључивали и измет крокодила, били довољно непријатни да већину парова потпуно одврате од секса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана