Завирите у мање познату историју СФРЈ

Aгенције
Завирите у мање познату историју СФРЈ

Свих 150 000 фотографија из фото-архиве Музеја историје Југославије, већином непознатих широј јавности, од 27. новембра су доступне на сајту www.foto.mij.rs заинтересованима из цијелог свијета.

Фотографије које су постаљене на сајт www.foto.mij.rs су снимила четири фотографа из Кабинета предсједника СФРЈ у периоду од 1947. до 1980. године, на 1083 локације у 93 државе. Пројекат дигитализације трајао је двије године и спроведен је у партнерству са Теленор фондацијом.

„Подршком пројекту дигитализације архиве Теленор фондација дала је значајан допринос заштити културног наслеђа и дела светске културне баштине савременим методама. Захваљујући пројекту, отклоњена је опасност од уништења архиве и увођења рестрикција њеног коришћења, јер је до данас сваки рад подразумевао физички контакт са фотографијама", каже Неда Кнежевић, директорка овог музеја, који има више од 100 000 посјетилаца годишње.

Онлајн база може да се претражи по датумима, догађајима, личностима и земљама, а њени посјетиоци имају прилику да учествују у употпуњавању информација о историји „таговањем" фотографија и додавањем повезаних информација.

„Наше друштво постаје дигитално. Поносни смо што смо допринели да се сачува не само културно добро чији значај превазилази границе Србије и региона већ и да се, захваљујући интернету, оно учини лако доступним свима", каже Марија Вујанић, менаџер корпоративних комуникација компаније Теленор.

Сакупљена грађа је драгоцијено свједочанство о путовањима Јосипа Броза, посјетама страних шефова држава и влада, сусретима са свјетски познатим личностима различитих занимања, као и ситуацијама из његовог свакодневног живота.

Фотографије, које су дјело четворице фотографа Драгутина Грбића, Александра Стојановића, Милоша Рашете и Мирка Ловрића, биљеже бројне сусрете Јосипа Броза Тита са предсједницима Сједињених Америчких Држава. Тито је био једини предсједник стране државе који се током свог мандата срео са свим председницима ове земље, а уједно је био и посљедњи инострани политичар којег је Кенеди примио прије смрти.

Такође, у архиви се могу пронаћи и фотографије са Ричардом Бартоном и Елизабет Тејлор, Софијом Лорен која кува у кухињи на Ванги, Ђином Лолобриђидом, Жозефином Бејкер, Кирком Дагласом, Орсоном Велсом, као и са Жан Полом Сартром, Папом Павлом VI, са члановима посаде летjелице Аполо 11, који су први слетели на Месец, као и са Че Геваром, Винстоном Черчилом и краљицом Елизабетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана