Зашто је ФБИ хтјела хапсити нећака Николе Тесле

Дневно.хр
Зашто је ФБИ хтјела хапсити нећака Николе Тесле

Отварање тајних докумената јавности је омогућило и одговор зашто је ФБИ у једном тренутку намјеравао да ухапси нећака научника Николе Тесле, Саву Косановића.

Никола Тесла један је од највећих проналазача у историји технолошког развоја човјечанства. Дјеловао је на пољу електротехнике и машинства. Најпознатији је по својим доприносима у дизајнирању савременог система дистрибуције електричне енергије користећи се назмјеничном струјом.

Најпознатији и нама најзанимљивији пионири бежичне телеграфије или радиотелеграфије били су Никола Тесла и његов такмац, Гуљелмо Маркони. Потоњи је захваљујући пословној и политичкој умрежености боље капитализовао свој ангажман на пољу радиотелеграфије, а за допринос развоју бежичне телеграфије 1909. године добио је и Нобелову награду за физику, заједно с Нијемцем Карлом Фердинандом Брауном.

Иако је Тесли признање за пионирски рад на пољу радиотехнике за живота неправедно ускраћено, скромну задовољштину добио је шест мјесеци након смрти, почетком 1943. кад Врховни суд Сједињених Америчких држава доноси праворијек да је Никола Тесла први патентирао принципе радио преноса, упркос томе што је Маркони први успјешно примијенио те принципе у комерцијалне сврхе.

Тајна служба је била јако заинтересована за Теслу

Никола Тесла преминуо је 1943. године у Њујорку у 86. години. Узрок смрти био је срчани угрушак, а умро је у соби број 3327 хотела "New Yorker". У репозиторијуму хотела налазиле су се големе количине Теслиних докумената које је написао током живота. Поводом Теслине смрти почасни говор на радију одржао је њујоршки градоначелник Фиорело Ла Гуардиа.

Теслином свечаном покопу присуствовало је око 2000 људи, међу њима и нобеловци. Након његове смрти америчка влада заплијенила је два камиона његових ствари, а о свему је прије неколико година детаље објавио амерички ФБИ, слиједом законске обавезе. Ријеч је о документима који су пронађени у хотелској соби у којој је умро, а неколико њих односи се на такозвани ‘ваздух смрти’, оружје за које је научник тврдио да га је не само осмислио него и израдио. Тадашњи шеф ФБИ-а Ј. Едгар Хувер дао је Теслиним документима ознаку високе тајности јер је сматрао да могу бити потенцијално опасни у рукама непријатеља. Подсјетимо, радило се о периоду Хладног рата.

Након што је ФБИ декласификовао документе, откривено је да је влада САД-а стварно била заинтересована за ‘ваздух смрти’, оружје које би могло обарати авионе. Документи потврђују и да су постојали планови да ФБИ чак ухапси Теслиног члана породице за којег су вјеровали да се жели домоћи непроцјењивих биљешки славног генија.

ФБИ: Сава Косановић је ‘почистио’ Теслине документе

Послије вијести о смрти, у Теслину је хотелску собу стигао његов нећак Сава Косановић, пријератни политичар, затим министар у краљевској влади, потом министар у влади бана Ивана Шубашића, а након рата југословенски амбасадор у САД-у те министар информисања у Титовој влади. ФБИ је у почетку тврдио како је Косановић “почистио” све папире из апартмана, али управа хотела, која је надгледала отварање сефа, потврдила да је Косановић, уз Теслину потврду о америчком држављанству, однио само три слике и једну књигу.

У једном од објављених докумената изражава се забринутост због чињенице да је Тесла натурализовани амерички грађанин те да САД због тога неће имати јурисдикцију над његовом имовином. Никола Тесла иза себе је оставио мноштво папира, али не и опоруку из које би се могло закључити коме би се то могло дати на чување. Стога су потенцијални насљедници могли бити његових петоро нећака, од којих су двојица, Сава Косановић и Никола Трбојевић, у тренутку његове смрти живјели у САД-у.

Планирали ухапсити нећака

Да је ФБИ намјеравао ухапсити Саву Косановића, навела је Маргарет Ченеy у књизи “Тесла: Човјек изван времена”.

“Канцеларија ФБИ-а у Вашингтону отишао је тако далеко да је њујоршкој канцеларији дала налог да ‘дискретно преузме ствари у своје руке’ преко државног тужиоца у Њујорку, уз напомену како је потребно ухапсити Саву Косановића под оптужбом за провалу како би дошли до разних папира за које је дојављено да их је узео из Теслина сефа”, навела је М. Ченеy.

“…речено нам је да би требало осигурати материјал који је наводно узео Косановић, јер је, ако је то заиста велика тајна, од велике важности да не дође у новине, гдје би непријатељи могли имати увид у материјал”, наводи се.

Меморандум у документима ФБИ датиран је на 9. јануара 1943. и у њему стоји да је Тесла изводио многе експерименте везане за бежично преношење струје, “познато као ваздух смрти”, преноси Дневно.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана