ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА - Штампа у Босанској Крајини (1906–1941): Народна правда гласило комуниста

Мр Бојан Стојнић
ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА - Штампа у Босанској Крајини (1906–1941): Народна правда гласило комуниста

У поднаслову листа "Народна правда" стоји: "Лист за народно господарство и просвјету". "Народна правда" била је орган бањалучке организације Комунистичке партије Југославије.

Први број изашао је 15. јула 1935. Власници и уредници листа били су студенти Ненад Борић и Богдан Јерковић, а одговорни и технички уредник Н. Борић. Власник, главни и одговорни уредник посљедњег броја био је Н. Борић. За финансијску страну, организацију редакције и дистрибуцију листа био је задужен Милорад Гајић. Редакцију листа чинили су Вилко Винтерхалтер, Богдан Јерковић, Н. Борић, Љубомир Бабић, Асим Алихоџић, Сафет Филиповић и Бранко Загорац. Сарадници листа били су Никица Павлић, Душан Бранковић и Драгојло Дудић.

Лист је покренула КПЈ с намјером "да се марксистичко-лењинска мисао шири и међу радним сељаштвом не само Босне и Херцеговине већ и читаве Југославије".

У уводнику првог броја, под насловом "Радном народу села", који представља програм листа, јасно је истакнута класна усмјереност листа према селу. Аутор овог уводника В. Винтерхалтер је настојао да "тежачке слојеве, притиснуте заиста тешком материјалном бедом, што брже револуционише". Рачунало се "са свим психолошким елементима", а "редакторски кружок" је настојао "да згодним и ефективним паролама" пробуди "атавизме сељачке душе".

У чланку "Политичке прилике код нас"... јасно је испољена марксистичка настројеност покретача листа, који претендују на формирање једног радног блока, који би чинили радници и сиромашни сељаци, а у чије би редове требало да уђе омладина и један дио напредне интелигенције, која "није окренула леђа народу".

"Народна правда" излазила је два пута мјесечно до 15. септембра 1935. Штампана је ћирилицом, на фолио формату (41 цм), у штампарији браће Јакшић и "Графици"' Богдана Курузовића. Тираж првог броја износио је 2.500 примјерака, а другог, трећег и четвртог 5.000, док је посљедњи, пети број, штампан у невјероватних 10.000 примјерака. Лист је имао између шест и осам страна. Сваки број пагиниран је засебно.

Мјесечник (Гласник) Удружења угоститеља за Врбаску бановину

Власник листа био је Никола Мајкић, предсједник Управног одбора Удружења угоститеља за Врбаску бановину, а одговорни уредник Петар (Перо) Ребрина, секретар Удружења. Након смрти Николе Мајкића 7. фебруара 1935, власник листа постао је гостионичар Бајо Перовић, нови предсједник Удружења (од бр. 3). Од шестог броја лист је повећао формат са 22 на 47 цм, а смањио број страна. Са седмим бројем лист је промијенио наслов у Гласник Удружења угоститеља за Врбаску бановину.

Гласник је био стручно гласило Удружења угоститеља за Врбаску бановину. Својим писањем лист је утицао на подизање "сталешке свијести као и ауторитета Удружења" и водио бригу о унапређењу туризма у Врбаској бановини. Удружење угоститеља достављало је лист свим надлештвима у Врбаској бановини, разним министарствима, туристичким бироима и установама, свим удружењима бановинским и савезима, свим већим хотелима, ресторанима и другим радњама у Краљевини Југославији. Лист је технички врло лијепо уређен, са много занимљивих чланака и вијести из области угоститељства и туризма.

Гласник је излазио једанпут мјесечно. Штампан је ћирилицом и латиницом у Штампарији Браћа Јакшић у Бањалуци. Тираж листа износио је 2.500 примјерака. Гласник је излазио од јануара 1935. до јануара 1941, укупно 73 броја.

"Посавина"

"Посавина" је недјељни лист за политику, привреду, обрт и трговину. Власник, издавач и одговорни уредник листа био је Абдулах Ш. Алијагић. Лист је излазио једанпут недјељно, у Дервенти, од 11. априла до 2. маја 1935, у свега четири броја. Штампан је латиницом, на фолио формату у Тискари Јосипа Лаја у Дервенти.

"Шишмиш"

"Шишмиш" је "лист за шалу и сатиру". Власник, издавач и одговорни уредник листа био је Ивица Жагар. Лист је штампан ћирилицом и латиницом, на кварт формату (22 цм), у Штампарији З. Јовић и Ко. у Бањалуци. Излазио је у Бањалуци, недјељно једанпут, од 20. априла до 16. јула 1935. Укупно је изашло десет бројева.

Мр БОЈАН СТОЈНИЋ, архивски савјетник, директор Архива Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана